OECD: Česko patří k zemím, kde do školky chodí nejméně dvouletých dětí

středa 28. června 2017 ·

Podíl dětí mladších tří let je v českých školkách a jeslích jeden z nejnižších v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Vyplývá to ze zprávy o kvalitě předškolního vzdělávání, kterou organizace zveřejnila. Do předškolních zařízení v Česku podle ní chodí méně než deset procent, zatímco v Dánsku, Francii a zemích Beneluxu je to víc než polovina takto malých dětí. Podle školského zákona by dvouleté děti v Česku měly mít nárok na umístění od roku 2020. Informuje ČTK.


Zpráva uvádí, že v průměru do školek a jeslí v zemích OECD chodí asi třetina dětí mladších tří let. Mezi jednotlivými státy jsou ale velké rozdíly. Zatímco v ČR, Mexiku a Slovensku je podíl mladších než tříletých menší než deset procent, v Dánsku je to více než 60 procent.

Dostupná institucionální péče o děti přitom napomáhá matkám s malými dětmi v návratu do práce, upozorňuje zpráva. V zemích, jako je Dánsko, Lucembursko nebo Švýcarsko, kde je velký podíl dvouletých dětí ve školkách, je zaměstnanost matek zhruba 70 procent.

Nový ministr školství Stanislav Štech zařazení dvouletých dětí do školek podporuje. Podle jeho vyjádření, které na konci května zveřejnil na webu ministerstva, je nutné "něco dělat pro to, aby rodiče mohli uživit rodinu a jejich malým dětem byla poskytnuta stále kvalitnější péče na nezbytně nutnou dobu v mateřské škole".


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. června 2017 v 6:11  

No a????
Deti maji byt doma s mamou.

pratavetra řekl(a)...
28. června 2017 v 6:29  

Tady si zas někdo plete význam předškolního vzdělávání s laciným hlídáním (viz pan "ministr"). Nikdy bych to dětem neudělal. Do MŠ od 4 let a později!

Unknown řekl(a)...
28. června 2017 v 11:54  

Je to pro mě záhadou, že v politice vznikají různé doktríny, které jsou proti přírodním zákonům, proti věděckému poznání a v tomto případě i proti mateřským instinktům. Jsou lobbysticky dotovány a jsou všelijakými způsoby vnucovány lidem. Nakonec bude trestána i rodina, která nedá svá mimina do výchovy státu.
I když je to na první pohled neviditelné, tak právě tady někde může začít vlastizrada. Když někdo narušuje mé hodnoty a hranice, tak se budu bránit, neboť tím bráním i ostatní lidi. Vlast není jen území, ale i tradice a hodnoty .. jako je funkční rodina a zejména psychicky zdravé osobnosti, které mj.nemuseli zažít letitou separační úzkost. !!

Milladia řekl(a)...
28. června 2017 v 19:17  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.