Josef Soukal k rezignaci ministryně: Školství by si zasloužilo do svého čela kvalifikovanějšího a méně ideologicky vyhraněného člověka

středa 10. května 2017 ·

Předseda Asociace češtinářů Josef Soukal odpovídá v anketě České školy, která se týká působení Kateřiny Valachové na pozici ministryně školství. Oslovili jsme učitele i teoretiky s následujícícmi otázkami: 1) Jak obecně hodnotíte ministerské působení Kateřiny Valachové? Patřila mezi lepší nebo horší ministry/ministryně školství po roce ´89? (Ostatně - koho považujete za nejlepšího ministra/ministryni školství v tomto období?) 2) Převažují v rámci jejího působení na ministerstvu pozitiva? Jaká? 3) Převažují negativa? Jaká? 4) Případný další osobní komentář...

Josef Soukal:

Josef Soukal (repro ČT)
Necítím se být povolán hodnotit počínání MŠMT pod jejím vedením komplexně, takže jen velmi stručně:

Určitě patřila mezi ministry k těm výraznějším a hodně aktivním. Snažila se řešit řadu problémů, které na MŠMT předtím spíše „spaly“. K částečným úspěchům bych řadil to, že se v některých ohledech snažila vrátit do školství řád (udržení podoby nové maturity, realizace přijímacích zkoušek). Ovšem většina jejích kroků je provázena otazníky, přinejmenším z hlediska praktické realizace (inkluze, kariérní řád, nový systém financování škol…).

Osobně přijímám (zatímní) ukončení její ministerské mise s rozporuplnými pocity – školství by si zasloužilo do svého čela kvalifikovanějšího a méně ideologicky vyhraněného člověka, na druhé straně mám obavy, že za několik měsíců to v tomto ohledu bude mnohem horší.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.