Vyjádření ředitele brněnské konzervatoře „k mediální kauze Egona Bondyho“

neděle 7. května 2017 ·

Ředitel brněnské konzervatoře Pavel Maňásek v diskusi na České škole vysvětluje, proč vedení školy vyzvalo studentku, aby školu na soutěži nereprezentovala s vybraným textem Egona Bondyho a jak (ne)postihlo profesorku, která se studentkou na vystoupení pracovala. Přinášíme jeho prohlášení jako samostatný text.

Pavel Maňásek (konzervatorbrno.eu)
Naše studentka 3. ročníku oboru herectví (dále jen HDU) předvedla na otevřené hodině připravené dílo na veřejnou soutěž - Dny poezie v Poděbradech, které pedagogové HDU vyhodnotili tak, že tento konkrétní text není vhodný pro veřejnou prezentaci na střední škole, kde studují i nezletilí žáci. Takto to bylo vysvětleno studentce HDU, která byla současně vyzvána, aby se s tímto textem na soutěži neprezentovala jménem školy. Studentka neměla zakázáno studovat jmenovitě Bondyho, neměla zakázánu účast na soutěži, na soutěž odjela, soutěžila a získala cenu Českého rozhlasu.

Profesorka, která tento výkon připravovala, dostala výtku a návrh na snížení osobního příplatku za nedodržení zásad výuky na HDU, čehož si byla plně vědoma. Sporný byl pouze výběr tohoto konkrétního textu, což jsem profesorce zdůraznil a vytkl jí, že nedoporučila studentce zmírnit text (je to přece jen montáž ze sbírky), či vybrat jiný text vhodný pro střední školu. Sama si byla vědoma, že text přesahuje určitou míru tolerance a také na to studentku důrazně upozornila. Tím, že nezasáhla včas, v období studia textu, postavila vedení oddělení i školy před hotovou věc.

Po konzultaci s odborovou organizací jsem od zamýšleného finančního postihu vzápětí, ještě ten samý den, upustil. Později jsem vzhledem k vyhrocené situaci upustil i od výtky. Jako ředitel nesu odpovědnost před zákony, před svými kolegy, před našimi žáky a studenty, před jejich rodiči, před českou školní inspekcí a před svým svědomím a nepřeji si, aby kauza byla neustále přiživována, aby naše škola byla očerňována v médiích, aby byla znevažována poctivá práce pedagogů a vynikající výsledky našich studentů. Proto jsem rozhodl tak, že uvedená profesorka již nemá sebemenší postih.

Vedení školy se v žádném ohledu nezachovalo necitlivě vůči památce básníka Egona Bondyho.

Vedení školy se zásadně distancuje od nařčení, že Egona Bondyho považuje za člena STB a nikdy a nikde se o tom nezmiňovalo.

Vedení školy neřešilo v této souvislosti svobodu uměleckého projevu obecně, ale pouze vhodnost určitých pasáží básně Egona Bondyho pro nezletilé žáky a studenty v rámci střední školy.

Vedení školy se zásadně distancuje od nařčení, že na škole probíhá cenzura a existuje seznam „Libri prohibiti.“

Závěrem konstatuji, že mezi základní povinnosti zaměstnance patří jednat v zájmu svého zaměstnavatele a pedagog, stejně jako ředitel, má povinnost zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, týkajících se žáků a studentů. Proto v tomto prohlášení neuvádím jména osob.

2 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. května 2017 v 11:34  

Rozumné vysvětlení, které zdejším "demokratickým" propagátorům stejně stačit nebude a určitě už hledají hůl nebo Freudův citát.

Q. E. D. řekl(a)...
7. května 2017 v 16:07  

Je docela smutné, že ředitel si svůj omyl uvědomil až po diskuzi s odbory, médii a svým svědomím. Manažer, který nejprve jedná a potom teprve uvažuje, možná není nejvhodnější pro řídící funkci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.