Osobnosti vzpomínají na své učitele

středa 13. února 2019 ·

Kardiochirurg Jan Pirk, novináři Martin Veselovský a Iveta Fialová, herci Martha Issová a Milan Šteindler o svých ´top´ učitelích ve spotu, který vznikl pro větší slávu učitelské profese a ceny pro učitele Global Teacher Prize CR. Ta je právě ve fázi sběru nominací. „Řekl bych, že to je široce sdílená zkušenost: škola nás drtila a upozaďovala, ale zároveň tam skoro každý potkal učitele, který ho pozvedl a umožnil mu zažít silný aha moment,“ říká režisér Stanislav Adámek. „Tahle zkušenost nás všechny při natáčení propojila a vznikl spot, na který jsou nadšené ohlasy,“ dodává.



Celý text naleznete zde

33 komentářů:

Lenka Dohnalová řekl(a)...
13. února 2019 v 13:16  

Spot je krásný a povzbuzující. I já s láskou vzpomínám na učitele, kteří ovlivnili můj život. A myslím si, že vedle volání po tom, aby si společnost učitelů vážila, bychom si měli i my, učitelé, navzdory všem těžkostem, vážit s pokorou sebe samých a být hrdí na svou profesi... to nám myslím chybí. Pro mě je učitelství setkávání se s řadou velmi inspirativních mladých lidí, za což jsem velmi vděčná. A k těm různým náladám a postojům ve společnosti ohledně naší profese se stavím tak, že společnost nemá nic cennějšího, než své děti; proto si snad uvědomí,jak moc dobré učitele potřebuje.

Omlouvám se za poněkud sentimentální příspěvek, ale myslím si, že v proudu té všeobecné nespokojenosti se občas prosté pravdy ztrácejí :-)

poste.restante řekl(a)...
13. února 2019 v 15:43  

Tak mi ale vysvětlete, proč je tak "nezbytné", aby v tomhle jinak krásném videu byla ta prostřední pasáž?
"Já už toho mám vážně dost!
Sednout!
Vy nic neumíte!
Ztracené dopoledne."

To by vážně nešlo ocenit "některé" učitele, aniž bychom museli naznačit, že ti ostatní byli "úplně blbí"?

Tajný Učitel řekl(a)...
13. února 2019 v 17:20  

Proč chcete furt něco předstírat? Není to takhle vyvážené? To vy rád, vyvážené, nebo ne?
Myslím, že je to takhle mnohem více autentické a uvěřitelné.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
13. února 2019 v 22:28  

PR, vážně Vám vůbec nerozumím. Jsou novináři výborní, dobří, průměrní, horší, etc.
Zrovna tak lékaři, právníci a ... učitelé. Učitel není bůh, protože je učitel. Copak Vy jste tohle jako dítě či student nezažil? Proč by se mělo všechno, co se týká učitelské praxe glorifikovat? Soudit kvalitu vyučujícího je obtížné, to jo. Ale nepředstírejmě, že jsme dokonalí. A lidí (obecně - učitelů, právníků, lékařů ....), kteří se mají potřebu pořád vzdělávat, jít dál a být ve svém oboru dobří je... jak velké procento?

Lenka Dohnalová řekl(a)...
13. února 2019 v 22:29  

,co se týká učitelské praxe,...

Lenka Dohnalová řekl(a)...
13. února 2019 v 22:35  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Lenka Dohnalová řekl(a)...
13. února 2019 v 22:37  

Btw - z čeho jste vyvodil svou dichotomii - "někteří" učitelé vs. ti ostatní - "úplně blbí"? O ničem takovém se ve videu nemluví. Proč to tak vnímáte?

poste.restante řekl(a)...
13. února 2019 v 23:34  

O ničem takovém se ve videu nemluví.
No ještě aby. :-)
Tak prvoplánově hloupou chybu by snad nikdo soudný neudělal.

Jsou novináři výborní, dobří, průměrní, horší, etc.
Zrovna tak lékaři, právníci a ... učitelé.


1. Tohle není práce novinářů a s tématem jejich prezentace učitelů v médiích to nijak přímo nesouvisí. - To jen pro případ, že byste tuto akci a můj komentář spojovala s paralelní diskusí o novinářské práci.

2. Jde o PR akci EDUINu jakožto hlavního organizátora. A PR umí EDUIN fakt dobře, to se musí uznat. Vaše slova jsou důkazem kvality odvedené práce :-)

3. Jde o soutěž typu soutěž krásy.
Tak si představte si upoutávku na Miss ČR:
Záběr na staršího muže. "Když jsem odrostl dětským létům, těšil jsem se na své první lásky..."

Střih. Mladý chlapec, podobný prvnímu muži se dívá zasněně na spolužačky...

Střih. Mladý muž mluví s dívkou. Do toho komentář hlasem staršího muže "Těšil jsem se na hezké dívky, které budou krásné, něžné, přátelské, inteligentní, ...

Střih. Změna hudebního podtónu na lehce disharmonický.
Střídají se záběry na ošklivé ženy, tváře deformované vztekem, záběr na hádku mladého muže s tlustou ženou. Komentář: "... ale pak se ukázalo, že mnohé ženy jsou ošklivé i šeredné, taky zlé, arogantní, žárlivé, že umí i ubližovat..."

Střih. Změna hudby na původní motiv.
Záběr na postaršího muže, ke kterému během jeho řeči přijde hezká žena středního věku, obejme ho a pohladí. Komentář: "Ale pak jsem poznal ji. Takovou dívku, o jaké jsem kdysi snil. Byla krásná, inteligentní, milující. Díky této soutěži jsem ji poznal a stala se mou životní partnerkou.
Přihlaste své hezké a chytré dcery, sestry, přítelkyně do soutěže Miss ČR!"

Proč tam ksakru mluvil o těch zlých a šeredných ženách? Bez toho by to nešlo? :-)

Nebo
Nejdřív záběry z faulů, "filmovaných" faulů, plivanců na soupeře, rvaček a pak "Nominujte fotbalistu roku!"

Plačící dítě, které drží zamračený lékař tak silně, až mu zčervená ruka, do které píchá injekci, zmršená operace, záběr na patologii. "Nominujte lékaře roku!"


Proč by se mělo všechno, co se týká učitelské praxe glorifikovat?
Já přece nechci nikoho glorifikovat.
Ale vážně mi chcete tvrdit, že upoutávku na soutěž, která má ocenit skvělé učitele nejde udělat bez toho, aniž by tam MUSELA být ta narážka na takové, kteří by asi učiteli být neměli?

To je opravdu NEZBYTNÉ ukázat negativní obraz - "Sednout! Vy nic neumíte! atd," - abychom pak mohli ocenit ty, kteří jsou a byli nám vzorem?

Myslím, že pokud chce někdo skutečně zvýšit prestiž učitelů a zlepšit vnímání této profese veřejností, tak ta střední část tomu rozhodně nepomohla.
Právě naopak.
A ptám se.
Proč?



Jestli Vám tohle přijde normální, tak mně tedy ne.
A jen jsem to napsal.
Svůj názor nikomu nevnucuji.
Ať se každý rozhodne sám za sebe, jestli jde jen o tirády "zapšklého neurvalce", anebo v mých slovech je kus logiky.

tyrjir řekl(a)...
13. února 2019 v 23:47  

I za bývalého režimu byli učitelé mnohdy předmětem despektu nebo posměchu u některých "autorů" podle nepsaného pravidla "Když je to blbé, tak je to kantor" nebo třeba "Skolník vždy moudřejší učitele" apod. I tehdy měli učitelé menší průměrné platy než kvalifikovaní dělníci nebo "policajti". Přes tenhle dílčí "mediální mainstream" bylo víc posměšných lidových anekdot na policajty. Přesto tehdy, a platilo to zhruba do zavedení RVP před 15 léty, byla profese učitele jednou ze tří pěti nejváženějších profesí v Česku.

Teprve nesmyslné čerpání EU dotací do podfinancovaného školství a neoliberální přeměňování vzdělávacího paradigmatu na paradigma výchovné tedy pokus o přeměnu učitelů na vychovatele (pedagogy) způsobily,myslím, že prestiž učitelství v Česku v posledních pěti deseti létech prudce poklesla. To, co s českým školstvím udělali resortní i neresorní, vládní i nevládni "vzdělávací aktivisté" a některá média, je neodpustitelné. Je to především jejich vina. Mnozí dobří učitelé kvůli těmhle hloupostem ze škol utekli. Noví absolventi PedF často ani do školy nenastoupí nebo brzy utečou. Tohle není vina učitelů...

A přesto se i dnes znovu a znovu vyskytuje dost vzdělávacích aktivistů a novinářú, kteří učitelům "nasazují rohy".

J.Týř

poste.restante řekl(a)...
14. února 2019 v 0:05  

To vy rád, vyvážené, nebo ne?
Tajný, jestli neumíte rozlišit redakční článek, publicistiku, zpravodajství od "promo videa", či reklamy, tak byste se svou "mediální gramotností" měl něco dělat.

Promo videa jsou vždy tendenční, účelová.
Reklama Vás má přesvědčit, získat pro koupi výrobku, pořízení služby, ... nebo účasti v anketě.
To si vážně myslíte, že reklama na Kofolu, nebo Actimel je "vyvážená"? :-)

Od novináře, který se alespoň tváří, že o události informuje objektivně, bych vyváženost názorů i zastoupení všech relevantních účastníků kauzy jaksi očekával.
Vy ne?

Petr Portwyn řekl(a)...
14. února 2019 v 8:04  

To je přesně to, co pan Komárek označil za "neprofesionální":

V každém příspěvku si aspoň jednou kopnout.
Jak sem psal PR, ten spot měl být propagací dobrých učitelů. V podstatě to měla být reklama. Ne, opravdu není v takovém spotu nutné implicitně dodat "a všichni ostatní byli pitomci". To už je samoúčelné kopnutí, kterým si režisér vylévá mindrák.

BTW výběr "osobností" v článku je naprosto typický. Jeden mediálně profláklý lékař a pět komediantů. Dva herci, dva novináři, jeden profesionální sportovec.
Když už se paní Míková tak zamýšlela nad tím, jak je "většina dětí jiných", docela by mne zajímalo, co by řekla na tento výběr.
No, asi nic.

O nějakou informaci vůbec nejde. Je potřeba prodat článek/spot prostřednictvím známých tváří.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
14. února 2019 v 19:20  

PR, co naplat. Pravděpodobně jsem chycena do tenat všudypřítomného EDUINu a tažena lživým mediálním prostorem.
Koukám, že byste mohl psát scénáře. Pan Portwyn by Vám dělal režiséra, má jasno ve výběru účinkujícícch. Pět komediantů je fakt silná káva....

Lenka Dohnalová řekl(a)...
14. února 2019 v 19:29  

...účinkujících...a omluva za čárky, které mi v nočních příspěvcích utekly :-)

poste.restante řekl(a)...
14. února 2019 v 20:00  

Prvním krokem k sebeobraně vůči manipulaci je uvědomit si, že jsem manipulován. A to je největší problém. Chytrý manipulátor to dělá tak, že se za něj stoupenci budou bít do krve a ještě si společně notovat, jak jsou ti druzí hloupí a předpojatí.
Mně hodně pomohlo samostudium o technikách sociopatů a "korporátních psychopatů".

Osobně bych nebyl tak příkrý jako pan Portwyn. Většiny osob vystupujících v klipu si hluboce vážím.
Ale viděl jsem třeba proinkluzívní reportáž v ČT, ve které vystupoval pan Krása a zjevně vůbec netušil, co je podstatou výhrad kritiků. Bohužel.

Já vyrostl v prostředí totalitní demagogie a jsem tedy na její finty poněkud citlivější. Odhalil jsem některé její prvky už v předpubertálním věku. Odpovídal jsem si na otázky, které mé vrstevníky i o mnoho let starší ani nenapadlo si položit.

A čárky nechte stranou. Já už jich vynechal tuny. Nejsme dokonalí. :-)

Petr Portwyn řekl(a)...
15. února 2019 v 6:36  

Paní Dohnalová, já jsem Vás nějak osobně napadl?

Pokud považujete lidi z showbussinesu za nejchytřejší a nejmoudřejší a všemu rozumějící, není ovšem mou věcí, abych Vám to vymlouval.

Petr Portwyn řekl(a)...
15. února 2019 v 6:45  

PR
To není nic proti dotyčným. "Komedianti" bylo označení profese (showbussines).
Slovo "osobnost" zdegenerovalo do významu "tvář známá z televize", a kdo je v bedně, má patent na pravdu.

Tajný Učitel řekl(a)...
15. února 2019 v 8:45  

Takže nelze říci, měl jsem špatné i skvělé učitele. Je nutno říci, měl jsem skvělé učitele. Sláva učitelům.

První tři roky zš nás učil laskavý pan učitel před důchodem. Pak jsme měli matikáře, který řval a třískal pravítkem po lavicích, taky jsme měli dějepisářku s alkoholovým dechem, která rozdávala seznamy letopočtů dlouhé jak ruka, pak jsme měli ruštináře, který se svým chováním pohyboval na hraně zákona. Pak byl učitel vv, který nás tahal za vlasy atd atp.

Suma sumárum, pouhým spočítáním, předmětů bylo hodně, učitelů bylo hodně a roků bylo hodně. Ale. Byl tam JEDEN a ten byl super. Ten klip by měl vypadat takto, mnoho "učitelů" a dlouho a pak jeden, na kterého vzpomínám s úctou dodnes. A díky nebesům za něj. Pokud by nebyl, pak by si jedem mohl myslet, že dobří učitelé po Kristu vymřeli.

poste.restante řekl(a)...
15. února 2019 v 11:03  

Slovo "osobnost" zdegenerovalo do významu "tvář známá z televize", a kdo je v bedně, má patent na pravdu.

Souhlasím.
Však jsem také napsal:
Většiny osob vystupujících v klipu si hluboce vážím.

Protože si vážím nikoli všech vystupujících v klipu a jen některé považuji za skutečné osobnosti.

poste.restante řekl(a)...
15. února 2019 v 11:07  

Takže nelze říci, měl jsem špatné i skvělé učitele. Je nutno říci, měl jsem skvělé učitele. Sláva učitelům.

Tajný, to jste fakt takový, nebo je to jenom stylizovaná póza?

Chápete alespoň rozdíl mezi Vaším "nelze říci"
a mojí otázkou "opravdu je NEZBYTNÉ říkat"?

Petr Portwyn řekl(a)...
15. února 2019 v 13:06  

Svátek matek či MDŽ, podle toho, co kdo uznává.
Klip o ženách.
"Osobnosti" vystupují na téma, co pro ně znamenala matka.

A do toho šot s ječící matkou, detail na její zlostí zkřivenou tvář a plačící dítě.
Úplně si to představuju. Přesně takhle by to určitě bylo.

Feřtek řekl(a)...
15. února 2019 v 19:08  

Vážení kolegové, v tom spotu jde hlavně o to, že nějací lidé říkají, že jim dobří učitelé změnili život. A my jsme to video nechali natočit proto, že vyzýváme lidi, aby dali veřejnosti vědět o učitelích, o nichž si myslí, že jsou opravdu dobří. Takže pokud takové znáte, tak je prosím nominujte. Na tom, myslím, nic urážlivého není.

poste.restante řekl(a)...
15. února 2019 v 19:17  

v tom spotu jde hlavně o to, že nějací lidé říkají, že jim dobří učitelé změnili život.
... na rozdíl od těch špatných učitelů, kteří jim život otrávili.

Pane Feřteku, otázky byly položeny:
Ale vážně mi chcete tvrdit, že upoutávku na soutěž, která má ocenit skvělé učitele nejde udělat bez toho, aniž by tam MUSELA být ta narážka na takové, kteří by asi učiteli být neměli?

To je opravdu NEZBYTNÉ ukázat negativní obraz - "Sednout! Vy nic neumíte! atd," - abychom pak mohli ocenit ty, kteří jsou a byli nám vzorem?

Myslím, že pokud chce někdo skutečně zvýšit prestiž učitelů a zlepšit vnímání této profese veřejností, tak TA STŘEDNÍ ČÁST TOMU ROZHODNĚ NEPOMOHLA.
Právě naopak.
A ptám se.
PROČ?


A buďte prosím té lásky a ušetřete nás odkazů na autorskou licenci.
Když budu objednávat promo klip pro svou firmu či akci a nebude se mi líbit, tak jej prostě odmítnu, nebo nepoužiji.

Jana Maříková řekl(a)...
16. února 2019 v 11:34  

Podle mě je to celé směrované k tomu, že když většina učitelů nestojí za nic a dobří jsou výjimky, může být učitelem od Boha kdokoli a nemusí mít pedagogické vzdělání. Nebo se mýlím, pane Feřteku?

Veronika Valíková řekl(a)...
16. února 2019 v 12:03  

Souhlasím s Lenkou. Pokud si i my, učitelé, nepřiznáme, že učitelé nejsou vždy ideální, že ani my sami nejsme vždy ideální, nemá smysl oceňovat dobré učitele.

Protože to by pak museli být oceněni úplně všichni.

Vážím si mnoha skvělých učitelů. Přesto jsem potkala i ty, kteří dokážou svůj obor studentům otrávit. Co studentům, dokážou intrikovat proti kolegům, likvidovat nadšení a prosazovat jediný správný názor.

Takže trocha průvanu nám rozhodně neuškodí. Odešla jsem na čas ze školství i na protest proti tomu smrádku, který nikdo neřeší. Možná se vrátím, možná začnu šít barevné deky.

Učitelé nejsou andělé, novináři nejsou čerti.
A EDUin by mohl trochu ubrat a přenechat učitelům nějakou starost o jejich záležitosti. Cpe se skutečně do všeho.

Pěkný den.

poste.restante řekl(a)...
16. února 2019 v 12:20  

Pokud si i my, učitelé, nepřiznáme, že učitelé nejsou vždy ideální, že ani my sami nejsme vždy ideální, nemá smysl oceňovat dobré učitele.

Ale o tohle tady přece vůbec nejde.

E.Kocourek řekl(a)...
16. února 2019 v 14:13  

Barevných dek se rozhodně držte, paní Valíková. Co jsou nebo nejsou učitelé, to neřešte. A novináři nejsou čerti, alébrž banda neználků, kteří píší (v lepším případě) nesmysly o důležitých věcech a nestydí se za to. Pokud jsou mezi nimi nějaké vyjímky, nemá to na celkovou situaci vliv. ////

Že Eduin by mohl trochu ubrat? To si myslí marťanky. Eduin dobrovolně neubere, a kdo vymyslí, jak ho k tomu PŘINUTIT, může aspirovat na Nobelovu cenu. ////

Veronika Valíková řekl(a)...
16. února 2019 v 15:48  

Výjimky, pane Kocourku.

Jinak - hlásím se k Pedagogické komoře a podporuji pana Sárköziho, ale útočnost některých učitelů mě nepřestane udivovat.

Pěkný den.

E.Kocourek řekl(a)...
16. února 2019 v 18:58  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
E.Kocourek řekl(a)...
16. února 2019 v 19:02  

Ta Pravidla, která čtu já, připouští obě možnosti. Jsou starší, stejně jako já. ////

Nicméně rád potkávám češtinářku s vyhraněným názorem. ////

Udivující útočnost sluší marťance. ////

Veronika Valíková řekl(a)...
16. února 2019 v 21:25  

Já znám slovo výjimka pouze v této podobě. Je to jeden z nejznámějších chytáků. Leda by už někdo stihl změnit pravidla. :) Pěkný večer.

Petr Portwyn řekl(a)...
16. února 2019 v 21:54  

Dobrý večer, paní Valíková,
smím se zeptat, co myslíte oním "smrádkem, který nikdo neřeší?"

Nehledejte v tom žádnou zákeřnost, prostě mne zajímá Vaše názorová pozice.

Veronika Valíková řekl(a)...
17. února 2019 v 13:54  

Jistě.

1. Týká se školy, z níž jsem v prosinci odešla.

2. Týká se situace v češtině.

V obou případech se situace od prosince mírně pohnula. Třeba budu ještě příjemně překvapena.

Pěkný den.

Petr Portwyn řekl(a)...
17. února 2019 v 14:04  

Rozumím, děkuji za odpověď a přeji pěkný den!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.