Školka poprvé povinně: děti z ghett čeká dojíždění do „bílých“ mateřinek

neděle 7. května 2017 ·

V září zamíří všechny pětileté děti v Česku do mateřské školy - poprvé povinně. Změnu nejvíce pocítí rodiny žijící v sociálně vyloučených lokalitách, kde dosud děti chodily do školky jen zřídka. Nyní je čeká dojíždění do převážně „bílých“ školek. Server iDNES.cz zjišťoval, jak se na změnu připravují rodiče z mosteckého sídliště Chanov, kteří ve středu přivedli potomky k zápisu.

Anna Siváková (hatefree.cz)
„Jména rodičů? Mateřský jazyk vašeho dítěte? A jeho zdravotní stav?“ vyptává se ředitelka Milada Kmínková mladého otce Karla B., s nímž v prázdné učebně chanovské základní školy vyplňuje žádost o přijetí jeho pětileté dcery Vanesy do jedné z mosteckých mateřských škol. Na sídlišti Chanov, které se nachází asi dva kilometry za městem a je jednou z nejznámějších sociálně vyloučených lokalit, totiž žádná školka není.

Dosud místní děti v naprosté většině případů z Chanova nevytáhly paty až do dovršení základní školní docházky. Místo mateřské školky docházely do místní přípravné třídy, odkud plynule přešly do chanovské základní školy, v níž sto procent žáků tvoří Romové. Rodičům tak - řečeno s nadsázkou - stačilo vykouknout z okna paneláku, aby měli dítě pod dohledem.

K nové povinnosti proto přistupuje většina rodičů s pochybami. „Ze začátku protestovali, není pro ně moc výhodné dojíždět do Mostu. Měli také obavy, že romské děti budou v městských školkách čelit šikaně. Ve zprávách navíc slyší, jak se děti ztrácejí. Bojí se o ně,“ vysvětluje sociální pracovnice Anna Siváková, která v Chanově bydlí od narození.

„Myslím ale, že to pro děti bude přínos. Dostanou se do rozmanitějšího kolektivu, uvidí vzory. Tady je nemají. Ve škole se jim pak bude lépe dařit,“ dodává.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
7. května 2017 v 10:13  

Aha takže čtyři hodiny denně v pěti letech zákonem nacpaní mezi většinu a potom zase hupky šupky zpátky mezi své do menšinové základky. Tak proč proboha nemohou mít vlastní školku v Chánově? To je nějaká schválnost? Něco jako převýchova? To se na mě nezlobte, aly být tím rodičem, tak jsem pěkně nas***ej....
No ale když to říká expertka Laurenčíková, tak to bude dobroserný....
A potom, kde je názor rodičů těch neromů???? A ještě, kdo to psal je pěkný drsoň. Bílá ěkolka? To je sory jako co?

Eva Adamová řekl(a)...
7. května 2017 v 11:20  

Naše děti chodily do školky vzdálené 2 km od tří let, a to pěšky tam i zpět, protože před 25 lety nebylo zvykem si neustále vozit zadky autem. S manželem jsme oba chodili do práce a zvládali jsme to. Ale, kdo chce hledat potíže, tak si problémy vždy najde.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. května 2017 v 11:42  

Dojížděl jsem do školky od asi dvou let autobusem.

Unknown řekl(a)...
7. května 2017 v 11:52  

povinná školka jest dnes nesmyl a státní školky je třeba zrušit a přenechat tento prostor soukromým subjektům

Unknown řekl(a)...
7. května 2017 v 20:15  

Je to promyšlená inkluzivní politika MŠMT. Ryba smrdí od hlavy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.