Tomáš Feřtek: Po Kateřině Valachové zdědíme cestu dlážděnou dobrými úmysly

neděle 14. května 2017 ·

„Kateřina Valachová nastoupila na ministerstvo školství s nebývalou vervou. Po Marcelu Chládkovi, který v míře diletantismu a sebezahledění soutěžil snad jen s děsivým Josefem Dobešem, to byla pozitivní změna,“ píše Tomáš Feřtek na serveru Respekt.cz.

Feřtek pokračuje:

Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Rozhodně rozumí víc právu a správním postupům než vzdělávání - a názor na něj si dělala nejspíš z mnoha vzájemně rozporných požadavků těch, kteří se s ní sešli a tvrdili, že nejlepší cesta vede tudy anebo tudy. Jestli má na věci i vlastní názor, tak úplně jisté není.

Dědictví po jejím dvouletém úřadování tomu odpovídá. V lobbingu byla výborná. Nesporným kladem je, že přinesla školám peníze na práci s dětmi s nějakým problémem (to byl totiž hlavní přínos onoho tolik diskutovaného paragrafu o inkluzi) a prosadila první významné zvýšení platů učitelů. A možná nejdůležitější je, že jasně vyčíslila, kolik miliard bychom potřebovali v příštích letech, pokud bychom opravdu chtěli začít učitele alespoň trochu slušněji platit. Požadavek je to jasný a srozumitelný.

Zbytek dědictví je mnohem spornější. Shrnout ho pod slogan „utahování šroubů“ asi u Kateřiny Valachové a jejích spolupracovníků vzbudí nevoli, ale těžko to pojmenovat jinak. Spustila povinný poslední rok mateřské školy, jednotné přijímačky, povinnou matematiku u maturity. Bez jasně pojmenovaných kritérií začala zásadně omezovat počet nově vznikajících neveřejných škol. Novely zákona o pedagogických pracovnících stále více uzavírají učitelskou profesi před vnějším světem a vytvářejí z ní pedagogické ghetto, kde hrozí zásadní nedostatek učitelů.


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
14. května 2017 v 21:59  

...Představte si čtyřicet padesát lidí ze všech oblastí vzdělávání v jedné velké místnosti, které ministryně sezvala, aby s nimi „široce diskutovala své záměry“. To byla užitečná novinka. Ale v praxi to vypadalo tak, že dvě hodiny nezadržitelně mluvila – v nasazení a kadenci je nepřekonatelná – a na konci si nechala „odhlasovat“, že přítomní souhlasí se všemi těmi zákony, vyhláškami a nařízeními, jež navrhuje. Většinou byla míra souhlasu téměř stoprocentní a účastníci odcházeli s brnící hlavou.

Pane Feřtku, čemu se divíte, paní ministryně je přeci z Brna.

mirek vaněk řekl(a)...
15. května 2017 v 7:41  

Když si pozvala lidi, kteří jsou vzdáleni realitě, jen přikyvují a nejsou schopni rozporovat nesmysly, tak se není čemu divit. Bohužel ministryně Valachová pokračovala v duchu předchozích ministrů a nechala si radit od zkušených hrobařů školství. Jediné pozitivum je navýšení rozpočtu. Jen čas ukáže, kolik z peněz skončí na školách u učitelů a kolik jinde.
Trochu bych se zastal ministrů Dobeše a Chládka. Ti se snažili něco dělat a školství zachránit před zánikem. Snaha to sice byla neobratná a mnohdy naivní. Rozjetý kolos čerpatelů peněz je převálcoval. Chápu že se někomu nelíbili. Ale museli také bojovat s politickými a finančními tlaky.

Tomáš Barták řekl(a)...
15. května 2017 v 7:45  

Nějak jsem nepochopil závěr prvního komentáře...
Tyrjir, co jste tím myslel?

Ygrain řekl(a)...
15. května 2017 v 8:59  

...najdete tam muže, an ho brní noha. I založte tam město a nazvěte jej Brno .

Myslím, že nejspíš takhle :D

tyrjir řekl(a)...
15. května 2017 v 12:51  

Paní ministryně Valachová má, myslím, především jednu třísložkovou odvahu:
- Beze studu prosazuje mnohdy ideově dogmatické, tj. ideotické, věci, které nejsou řádně promyšlené, zdůvodněné, organizačně, materiálně, personálně a finančně zajištěné,
- Beze studu nebere řádně v úvahu připomínky a podněty učitelů, ředitelů a zřizovatelů škol a skutečných odborníků z praxe a z pedagogických fakult,
- Beze studu předstírá, že pod jejím vedením MŠMT řádně vykonává všechny povinnosti nejvyššího správního a řídícího úřadu pro školství České republiky.


http://www.ceskaskola.cz/2017/02/msmt-omezuje-vznik-neverejnych-skol-v.html

Mnohomluvná oBRNĚNOST paní ministryně vůči věcně relevantní argumentům se prý, zde zřejmě i podle pana Feřtka, projevuje tím, že kaBRŇÁCI účastnící se setkání s ní údajně nakonec dostanou hlasovací oBRNU. Ono to není tím, že paní ministryně je z BRNA? :)))

Unknown řekl(a)...
15. května 2017 v 19:47  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
15. května 2017 v 21:18  

Nevěcný výkřik, jaké sem laimes28 občas přináší... Hezký večer!

Jirka řekl(a)...
15. května 2017 v 22:30  

Česká škola jako nezávislý školský zpravodajský portál publikuje články především k ožehavým školským tématům, jako je aktuálně inkluze, reforma financování regionálního školství, kariérní řád pedagogů, nebo jednotné přijímací řízení. Česká škola umožňuje necenzurovanou diskusi čtenářů.

Děkuji! Ještě hezčí večer!

Unknown řekl(a)...
16. května 2017 v 1:13  

"..............! "
nevěcný výkřik

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.