Trojice talentovaných žáků odletěla do LA na INTEL ISEF 2017

pondělí 15. května 2017 ·

V USA se od 14. do 19. května 2017 koná 68. ročník mezinárodní soutěže Intel International Science and Engineering Fair (ISEF). Do kalifornského města Los Angeles odletěli tři autoři odborných prací, kteří zvítězili na celostátní přehlídce Středoškolské odborné činnosti (SOČ) v červnu 2016 v Hradci Králové.


Karina Movsesian (cas.cz)
Soutěž zahrnuje 15 oborů od přírodovědeckých přes technické až po humanitní. Účastní se jí asi 1700 studentů z téměř 70 zemí a v jednotlivých oborech soutěží každý rok přibližně 80 projektů. Studenti v obrovské konkurenci prezentují své práce formou posterů.

Intel ISEF je nejprestižnější celosvětová soutěž vědeckých projektů žáků do 20 let. Účastníci se musí probojovat sítem 400 národních a regionálních soutěží, do kterých se každoročně přihlašuje více než sedm milionů studentů z celého světa. Projekty posuzuje téměř 1200 špičkových vědců včetně několika nositelů Nobelových cen.

Celá akce probíhá pod záštitou neziskové organizace Society for Science and the Public a za velkého přispění generálního sponzora Intel Corporation.

Úspěšní studenti jsou nejprve na celostátní přehlídce SOČ navrhováni do širší nominace pro zahraniční soutěže. V září daného roku následuje schůzka, kde prezentují své práce, které pak posuzuje komise odborníků z vysokých škol, pracovišť Akademie věd ČR a zástupců firmy Intel. Do mezinárodní soutěže mohou být vysláni autoři maximálně tří projektů, ať už individuálních nebo týmových.

Pro tento rok byli nominováni Karina Movsesian s prací „Mutace v DNA-opraveném proteinu RAD51 a jeho úloha při genomové nestabilitě a vzniku nádorů“, dále Martin Mátl s projektem „Identifikace dsRNA mykovirů ve fytopatogenní houbě Fusarium oxysporum“ a celou trojici uzavírá Antonín Baďura, který se pustil do odborné fyzikální práce na téma „Mlžná komora s termoelektrickým chlazením“.

Přestože úspěchem je už sama účast v soutěži, čeští studenti (laureáti SOČ za období od roku 1999) dokázali získat 14 hlavních a 10 zvláštních cen.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.