Falešné cesťáky, fiktivní práce. Z neziskovky, která varuje děti před riziky webu, zmizely miliony

čtvrtek 25. května 2017 ·

Policie se zabývá vyváděním peněz z neziskovky, která po celém Česku učí děti, jak bezpečně využívat internet. Z organizace Národní centrum bezpečného internetu se mohly ztratit až miliony korun. Podle vedení společnosti za to může účetní. Někteří svědci a bývalí zaměstnanci však upozorňují, že o zpronevěřování vedení vědělo a mělo se na něm podílet. Neziskovka působí v Česku už 10 let a spolupracuje s ní ministerstvo vnitra, ministerstvo školství, policie i velké technologické firmy jako Microsoft či Google. Informuje server Aktuálně.cz.


Podle verze NCBI je pachatelem účetní. I proto na ženu podali trestní oznámení. Svědci, s nimiž server Aktuálně.cz mluvil, ale popisují situaci jinak. Vedení podle nich o vyvádění peněz nejenže vědělo, ale samo se na něm podílelo. Tuto verzi popsaly tři na sobě nezávislé zdroje.

Peníze se z neziskovky údajně dostávaly pomocí různých fint. Například se měly vypisovat falešné cesťáky, nebo na projektech "pracovalo" více lidí, než tomu bylo ve skutečnosti.

"Zneužívaly se i dotace. Především na projekty Evropské unie jako Safer Internet, Miracle, SocialWeb-SocialWork. U těchto projektů to šlo, jelikož při vyúčtování financí nebylo požadováno účetnictví. Za ty roky může jít o desítky milionů," tvrdí zdroj, který byl obeznámen i s nakládáním s financemi NCBI a jehož identitu deník Aktuálně.cz zná.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
25. května 2017 v 13:32  

To nemůže být pravda. Neziskovky jsou přece svaté a mají transparentní účty. To smažte, to není vůbec pravděpodobné. Z té neziskovky určitě nikam neodešla ani koruna.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.