Silvie Pýchová k rezignaci ministryně: Stejně jako jejím předchůdcům se jí nedařilo vést kvalitní odbornou diskuzi

čtvrtek 11. května 2017 ·

Výkonná ředitelka Stálé konference asociací ve vzdělávání (SKAV) Silvie Pýchová odpovídá v anketě České školy, která se týká působení Kateřiny Valachové na pozici ministryně školství. Oslovili jsme učitele i teoretiky s následujícícmi otázkami: 1) Jak obecně hodnotíte ministerské působení Kateřiny Valachové? Patřila mezi lepší nebo horší ministry/ministryně školství po roce ´89? (Ostatně - koho považujete za nejlepšího ministra/ministryni školství v tomto období?) 2) Převažují v rámci jejího působení na ministerstvu pozitiva? Jaká? 3) Převažují negativa? Jaká? 4) Případný další osobní komentář...

Silvie Pýchová:

Přidat popisek
1) Paní ministryni Valachové se podařilo prosadit množství zásadních legislativních změn i navýšení prostředků do školství. Bohužel ale stejně jako jejím předchůdcům se jí nedařilo vést kvalitní odbornou diskuzi a zejména dostatečně vysvětlit, proč jsou zaváděné změny nutné. Některá opatření (např. zavedení povinného předškolního ročníku nebo jednotné přijímací zkoušky na střední školy) prosadila přes zásadní odpor části odborné veřejnosti. Situaci ve školství se jí nepodařilo uklidnit, rezort opouští v době, kdy se dopady těchto změn teprve začnou postupně projevovat.

2) Za pozivita jejího působení považuji to, že byla ochotná odvážně vystupovat ve prostěch navýšení finančních prostředků do škol a také se nebála hájit proinkluzivní opatření, která však nyní potřebují vyladění na základě zkušeností z každodenní praxe škol a pedagogicko- psychologických poraden.

3) Za jejího působení ve vedení rezortu proběhlo několik významných změn důležitých zákonů pro školství (zavedení státní maturity z matematiky, jednotných přijímacích zkoušek na střední školy, zavádění kariérního řádu apod.), které školský systém spíše konzervují, než aby ho otevíraly novým trendům a aktuálním společenským výzvám.


V anketě už odpovídali Josef Soukal, Jana Karvaiová a Zdeněk Sotolář

3 komentářů:

krtek řekl(a)...
11. května 2017 v 13:39  

To je pohled - zatímco přijímací zkoušky a povinný rok předškolní výchovy jsou prosazeny přes odpor části odborné veřejnosti, tak pozitivem je, že se nebála hájit proinkluzivní opatření. Že mne to nijak nepřekvapuje.
Hlavně by mne zajímalo, co si SKAV (ale vlastně je to EDUin) představuje pod pojmem "kvalitní odborná diskuse".

tyrjir řekl(a)...
11. května 2017 v 13:56  

Škoda, že se to nedařilo ani SKAV a Eduinu.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. května 2017 v 14:06  

Kvalitní odborná diskuse = diskuse skutečných odborníků, tedy těch, co neučí, vedená nejlépe někým z úplně jiného oboru, jako třeba dramaturg. "Učitelé" by takovou diskusi jen kazil"Y".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.