Zdeněk Slejška k rezignaci ministryně: Kateřina Valachová patřila k lepším ministrům (ministryním) školství

čtvrtek 11. května 2017 ·

Ředitel EDUin Zdeněk Slejška odpovídá v anketě České školy, která se týká působení Kateřiny Valachové na pozici ministryně školství. Oslovili jsme učitele i teoretiky s následujícícmi otázkami: 1) Jak obecně hodnotíte ministerské působení Kateřiny Valachové? Patřila mezi lepší nebo horší ministry/ministryně školství po roce ´89? (Ostatně - koho považujete za nejlepšího ministra/ministryni školství v tomto období?) 2) Převažují v rámci jejího působení na ministerstvu pozitiva? Jaká? 3) Převažují negativa? Jaká? 4) Případný další osobní komentář...
Zdeněk Slejška:

Zdeněk Slejška (eduin.cz)
1) Dle mého názoru patřila k lepším ministrům a ministryním. Měla chuť věci řešit a prokázala, že je schopná je posouvat dále. Kdo byl nejlepším je obtížné, neboť byli tací, kteří měli určité zajímavé počiny svého času - Piťha - koncept obecné školy a tudíž otevření se více přístupům ke vzdělávání, Pilip - ekonom, který dokázal sehnat resortu peníze, Zeman - vypracování Bílé knihy, Buzková - příprava a spuštění reformy RVP a schopnost prosadit finanční pobídky např. na jazykové vzdělávání, Liška - strategické řízení a nastartování společného vzdělávání, Fiala - otevřená konzultace ke Strategii 2020.

2) Neřekl bych, že převažují, ale existují a bezesporu jimi jsou prosazení navýšení peněz na odměny učitelům, dotažení novely ke společnému vzdělávání.

3) Bohužel se zde opět potvrzuje to, že není odladěna shoda na směru, kterým se celá vzdělávací politika směřuje. Tudíž některá opatření, pod vlivem tlaků z různých stran, jdou proti dlouhodobým snahám náš systém posunout pomyslně dále. A tak zavádění jednotných přijímaček, povinného posledního předškolního roku nebo maturity z matematiky nás posunují o roky zpět.


V anketě už odpovídali Josef Soukal, Jana Karvaiová, Zdeněk Sotolář a Silvie Pýchová

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
11. května 2017 v 15:53  

Slejško, Slejško, prý měla chuť věci řešit ...
Jako bys nevěděl, že nejhorší ze všeho je aktivní ..... .

A k těm zajímavým počinům ostatních ministrů, ani u jednoho z nich nemám pocit, že by našemu školství nějak výrazně prospěl, ba spíše naopak, každý z těch počinů svou troškou do mlýna přispěl k jeho devastaci.

Tajný Učitel řekl(a)...
11. května 2017 v 15:56  

A tak zavádění jednotných přijímaček, povinného posledního předškolního roku nebo maturity z matematiky nás posunují o roky zpět.

Tak o 28 let zpět, kdy jedna cesta byla tou nejlepší pro všechny a kdo se lišil, šel pykat.

Unknown řekl(a)...
12. května 2017 v 16:00  

jestli těm lepším ministrům tunelujou pod rukama miliardy co potom těm horším?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.