Ředitel základní školy k posunutí zápisů: Změna nepomohla vůbec ničemu

úterý 9. května 2017 ·

Posuneme lednové zápisy do prvních tříd základních škol až na duben a sníží se tím počet dětí s odkladem. Podle odborníků totiž předškoláci udělají za tři měsíce značný pokrok ve vývoji. To byl hlavní argument, kterým ministerstvo školství obhajovalo tuto změnu ve školském zákoně, podle níž letos proběhly první zápisy. Podle ředitelů základních škol na Vysočině se však kýžený efekt nedostavil. „Odkladů máme letos naopak o něco víc,“ pousmála se Jana Bernardová, ředitelka základní školy na Palachově ulici ve Žďáru nad Sázavou, a zároveň připomíná, že ani ředitelé z dalších škol ve městě snížení odkladů školní docházky nezaznamenali. Reportáž přináší MF DNES.


Přibližně stejný počet odkladů jako v předchozích letech mají například i na základních školách Rošického, Demlova nebo Kollárova v Jihlavě. Ředitel základní školy Kollárova Tomáš Zeman vidí důvod především v tom, že pedagogicko-psychologické poradny dělají klíčové vyšetření školní zralosti přibližně ve stejných termínech, jako tomu bylo v minulosti, a efekt se vytrácí.

Praxe ještě vloni byla taková, že děti přišly s rodiči k zápisu, tam se s nimi pedagogové domluvili na tom, zda budou žádat o odložení školní docházky. Pak teprve byli zváni do pedagogicko-psychologické poradny na vyšetření, které absolvovali během února a března. Nyní museli přijít k zápisu do školy již s jasným doporučením k odkladu a s posudkem z vyšetření na odborném pracovišti a od pediatra. „Změna nepomohla vůbec ničemu. Termíny, kdy se dělala vyšetření, byly s březnovým či dubnovým datem. To znamená v téměř v úplně stejném termínu, jako když byly zápisy v lednu,“ připomíná Tomáš Zeman.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.