Školkám chybí 900 milionů. Kraj žádá ministerstva školství a financí o pomoc pro své obce na zvýšení kapacity mateřinek

úterý 9. května 2017 ·

Loni bylo ve středních Čechách zamítnuto přes 6 800 žádostí o přijetí do mateřské školky. V roce 2015 to bylo více než osm a půl tisíce, ještě o rok dříve pak devět a půl tisíce. Ačkoli je z čísel zřejmé, že počet odmítnutých žádostí klesá, v obcích v okolí Prahy je situace stále dost napjatá. Reportáž přináší MF DNES.

Věslav Michalík (kr-stredocesky.cz)
A ani nová legislativa, která bude platit od září, situaci nevyřeší. Školky jsou totiž nově povinny přijmout všechny čtyřleté děti, pokud o to rodiče požádají. A od roku 2018 se to bude týkat i dětí tříletých, v roce 2020 pak i všech dvouletých. „V kraji se narodí ročně asi čtrnáct a půl tisíce dětí. Kapacita školek je něco přes 50 tisíc. Když to podělíte, zjistíte, že opticky kapacita stačí. Někde místa mají, ale kolem Prahy je problém,“ vysvětluje krajský radní pro regionální rozvoj Věslav Michalik, který obrátil dopisem na ministryni školství Kateřinu Valachovou a ministra financí Andreje Babiše s žádostí o zřízení nového národního dotačního programu na podporu výstavby mateřinek.

Ministerstvo financí redakci odpovědělo, že o pomoci školkám neuvažuje. O trochu více naděje nabízí ministerstvo školství. „Byli by možná připraveni reagovat výzvou v červnu s asi dvěma sty miliony. Ale to je pořád málo,“ uvedl radní.

„Máme 77 projektů, které mají za cíl vybudovat buď nová zařízení, nebo rozšířit stávající budovy, v hodnotě přesahující 1,2 miliardy,“ dodává Michalik s tím, že z programu Integrovaných teritoriálních investic by kraj mohl získat maximálně 300 milionů.



Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
9. května 2017 v 8:47  

Co s tím má co dělat MŠMT. Vždyť je to kompetence kraje a obcí. Ti jsou zřizovatelé.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.