Radka Hrdinová: Ministryně, která měla nabito

středa 10. května 2017 ·

„Kateřina Valachová byla ministryní, která během necelých dvou let ve funkci protlačila řadu zákonů, o nichž se na jejím úřadě léta diskutovalo bez konkrétního výsledku. Tempo, s jakými Valachová změny prosazovala, bylo její silnou a zároveň i slabou stránkou. Řada odborníků jí vyčítá, že poslala do parlamentu nedodělky,“ píše Radka Hrdinová v MF DNES.

Hrdinová pokračuje:

I když se řada lidí ze školství na jmenování právničky bez zkušeností z oboru dívala s velkými pochybnostmi, měla Kateřina Valachová při nástupu nabito. Dosavadní náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu dostala od koalice zelenou. ANO i lidovci ji podpořili prakticky ve všem, s čím přišla.

Na rozdíl od svých předchůdců byla úspěšnější i při jednání o penězích. Při loňském vyjednávání o učitelských platech opakovala, že ministr financí Andrej Babiš slyší na její argumenty. Na sto procent sice neuspěla, ale dokázala, že se vláda na několik let dopředu zavázala platy ve školství postupně zvyšovat. Letos si pro ně chtěla říct o dalších deset procent.

Její dva roky na ministerstvu školství se přesto nedají označit za klidné. Když ji 17. června 2015 prezident Zeman uváděl do funkce, na stole jí po předchůdci Marcelu Chládkovi ležel materiál, kvůli kterému byla po celý první rok na ministerstvu prakticky v permanentní válce s velkou částí svých vlastních lidí zaměstnaných ve školách. Šlo o zákon o inkluzi, tedy upřednostňování znevýhodněných dětí.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

3 komentářů:

vstek řekl(a)...
10. května 2017 v 8:55  

Takže za inkluzi vlastně může Chládek. To jsou věci.

aknelka řekl(a)...
10. května 2017 v 9:31  

Taky jsem zavzpomínala...
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/380866/jde-skutecne-o-inkluzi-ministryne-skolstvi-v-obklopeni-spratelenych-neziskovek-kdo-to-vali-s-valachovou.html
(tedy Blesk není můj oblíbený, ale je to zajímavé počtení, i v diskusi)

Pepa řekl(a)...
11. května 2017 v 13:45  

Ano, tato vláda, která na podzim končí (a možná dřív), se zavázala, ale pro příští vládu to závazek není - takže s glorifikací K. V. ještě vyčkejme....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.