Aktualizace 16:00: Náměstkyně ministryně školství Kratochvílová byla údajně zadržena a obviněna kvůli dotacím pro sport.

středa 3. května 2017 ·

V sídle Fotbalové asociace ČR na Strahově dnes zasahuje policie, která zadržela předsedu asociace Miroslava Peltu. Vyšetřovatelé prohledávali kanceláře v souvislosti s dotacemi ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kde dnes rovněž zasahovali stejně jako na pražském magistrátu. Zadrženi byli také náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, předseda České unie sportu Miroslav Jansta, pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) a ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová. Policie vyslýchá i šéfa odboru sportu MŠMT Zdeňka Břízu.
Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že tři osoby a jedna firma byly obviněny ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení při správě cizího majetku. Podle Aktuálně.cz jsou mezi obviněnými osobami Pelta a Kratochvílová, obviněnou firmou je FAČR. Vyšetřování se má týkat zejména rekonstrukce stadionu Přátelství na Strahově. Informuje ČTK. Online reportáž s novými informacemi přináší server Aktuálně.cz.

Podle zpravodajského serveru Seznam Zprávy policie rozjela velké vyšetřování kvůli dotacím na sport. Policisté zasahují také v budově ministerstva školství a k výslechu podle serveru odvedli náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která má rozdělování sportovních dotací na starosti.


Zadržen byl údajně také šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta. Policie zasahuje v sídle fotbalové asociace a jabloneckého fotbalového klubu.

„Na resortu školství byla Policie České republiky. Poskytujeme maximální součinnost, ale v tuto chvíli nemůžu poskytovat další informace,“ řekla serveru iDNES.cz v 9:45 mluvčí ministerstva Jarmila Balážová. O hodinu později upřesnila, že kriminalisté jsou nadále v budově. Ministryně školství Kateřina Valachová je podle ní o policejní akci informována.

"Bylo zahájeno trestní stíhání tří fyzických a jedné právnické osoby jako obviněných ze spáchání trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušení povinnosti při správě cizího majetku," uvedla pro server Aktuálně.cz vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

"Trestné činy byly spáchány v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství v oblasti státní podpory sportu. Právní kvalifikace není u všech jednotlivých osob identická," dodala Bradáčová.


Texty na citovaných serverech naleznete zde, zde a zde, zprávu ČTK zde, online reportáž na Aktuálně.cz zde

7 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
3. května 2017 v 12:46  

Pelta ven!!!

Unknown řekl(a)...
3. května 2017 v 18:07  

všechny zdejší pr články paní ministryně zmizely,copa to?nebyla již zadržena?

tyrjir řekl(a)...
3. května 2017 v 20:12  

Špička klientelisticko vzdělávacího ledovce?

Špička ledovce je ustálené slovní spojení, které vešlo do slovníku jako rčení.

Obratu se používá pro označení problému, který jednak může být podstatně větší než se ve skutečnosti zdá, jednak může mít odlišný charakter od toho, co je vidět a je zjevné.

Rčení vychází z toho, že velké kry ledu (označované nesprávně za ledovce), které se odlomily od ledovce nebo ledového pole a které plují po hladině mořské vody, jsou obvykle z více než 90 % ponořeny pod mořskou hladinou (hustota sladkovodního ledu je asi 920 kg/m3, zatímco hustota mořské vody je asi 1025 kg/m3). Je tedy velmi nesnadné určit skutečný tvar ledové kry pouze podle toho, co je vidět nad hladinou.


https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Špička_ledovce

Klientelistický marasmus v některých systémových vzdělávacích projektech je, myslím, kvantitativně i kvalitativně ještě závažnější věc:

- Na jaře 2014 odhalil ministr Chládek v MŠMT cca 3 tisíce externích smluv, které MŠMT údajně uzavřelo na úkoly, které mělo a mohlo MŠMT realizovat vlastními silami. Byla tam prý dána i trestní oznámení. O osudu tohoto odhalení "placeného suplování práce zaměstnanců MŠMT" jsme se pak už moc nedověděli. Během jednoho roku, na jaře 2015, byl ministr Chládek pod genderovou záminkou odvolán z funce za stavu, kdy stačil říci jen A (ministerští úředníci si uvolnili ruce) a nestačil pak už říci B (k čemu si ty ruce vlastně uvolnili). Klientelistická chobotnice, kterou ministr Chládek při svém odchodu zmínil, chobotnice starající se zřejmě i o to, aby například třeba i ministerští úředníci měli svůj prospěch z vedlejších pracovních smluv, přes tu genderovou záminku účinně zasáhla možná i za tím účelem, aby

- Nová paní ministryně NNO zpočátku otevřela náruč. K tomu viz např. zastoupení a projevy NNO mezi aktéry konference Budoucnost pro školu I v listopadu 2015, viz např. poradní sbor paní ministryně, viz např. stesky pana Štecha a poslanců přítomných na konferenci Budoucnost pro školu I nad tím, jak NNO tlačí na MŠMT i sněmovní výbory ve věci tzv. inkluze atd. Po reorganizaci MŠMT pod novou paní ministryní tam téměř nezůstal kámen na kameni. Počet náměstků se zvětšil na 9 a odbory MŠMT byly překopány ("nově systematizovány"). Stopy dosud neobjasněných nesrovnalostí tím mohly být zčásti zameteny. Nepříliš aktivní NÚV (zařízení MŠMT pro DVPP) nemá už druhým rokem jmenovaného ředitele. Kariérní (ne)řád učitelů spolutvořil spíše NIDV, a to v rozporu se stanovisky učitelů z praxe i odborníků z pedagogických fakult, kteří požadovali a dosud požadují lepší podmínky pro profesní rozvoj všech učitelů. Vidíme a uvidíme ještě, k čemu všemu to vedlo a povede...


http://www.ceskaskola.cz/2017/01/rektor-jihoceske-univerzity

Paní ministryně říká, že s dnes vyšetřovanou špičkou ledovce nemá věcně nic společného. To je možná pravda, ale nezbavuje jí to jejích povinností, například povinnosti plánovat, organizovat a kontrolovat práci MŠMT tak, aby jeho pracovníci jednali ve veřejném zájmu podle zákonů České republiky a povinnosti mluvit pravdu o základních systémově důležitých věcech. To se, pokud vím, vždy neděje.

J.Týř

Unknown řekl(a)...
3. května 2017 v 20:56  

maffia comenia

tyrjir řekl(a)...
4. května 2017 v 3:59  

Události a komentáře ČT24 3.5.2017 (od 52.25 min) - ad Špička ledovce

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/217411000370503

Jde o vyšetřování týkající se více dotovaných programů v MŠMT (viz i 54.20 min). Údajně jde o důkladně připravené vyšetřování trvající min. cca 18 měsíců (57.min).

mirek vaněk řekl(a)...
4. května 2017 v 7:27  

No konečně. Volební boj začal. Skončilo příměří a začala se vytahovat špína. Možná se i vypere. Normální občan může jen získat.

Unknown řekl(a)...
6. května 2017 v 4:15  

mšmt jako pračka fotbalových mafiánů?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.