Magdalena Benešová: Nový portál pro učitele „My jsme to nevzdali“ k výuce moderních dějin

pátek 12. května 2017 ·

On-line učebnice www.myjsmetonevzdali.cz dostala novou a atraktivnější grafickou podobu, také ale podstatně rozšířený obsah. Konečně i na tabletech a chytrých mobilních telefonech si můžete pustit třeba některý z desítek nových krátkých videoklipů se vzpomínkami pamětníků na důležité okamžiky nebo na fenomény našich nedávných dějin.

Učebnice provádí návštěvníka po zásadních kapitolách československých moderních dějin, kterými zde jsou: Konec Československa a druhá světová válka, Poválečné uspořádání Československa, Nástup komunismu a padesátá léta, Pražské jaro a okupace, Normalizace a disent, Sametová revoluce. Ke každé kapitole jsou nyní přehledně přiřazeny autentické nahrávky pamětníků, fotografie, komiksově zpracované příběhy, krátké animované filmy či rozhlasové dokumenty.

Pro pedagogy jsou zde k dispozici také pracovní a metodické listy. V těch si žáci a studenti nejen projdou dané historické období a to, co je pro něj podstatné, ale zamyslí se i nad dilematy a zásadními otázkami, jakou jsou svoboda, spravedlnost, lidská důstojnost atd.

„Učitelé si mohou za pomoci materiálů z aplikace sestavovat své vlastní hodiny, ve kterých žákům ukáží, že dějiny lze vyprávět z různých úhlů pohledu, ale každý zdroj informací je třeba kriticky zkoumat. Žáci se tak učí analyzovat, kriticky třídit a vyhodnocovat přepokládané informace, čímž rozvíjí své kritické a historické myšlení,“ říká Magdalena Benešová, metodička vzdělávání z Post Bellum, o. p. s.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
12. května 2017 v 15:58  

a co kdybychom si už konečně o tom 68 řekli pravdu,k čemu nové poučení z krizového vývoje naruby?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.