Kauza sportovních dotací (Aktualizace 18:00): Návrh na vazbu pro náměstkyni ministryně školství. Zadrženo deset osob.

čtvrtek 4. května 2017 ·

Vrchní státní zastupitelství v Praze oficiálně potvrdilo, že v trestní věci vedené v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti státní podpory sportu bylo zadrženo 10 osob. "U jedné z těchto osob již byl podán příslušnému soudu návrh na vzetí do vazby. S ohledem na probíhající úkony trestního řízení nebudou v současné době poskytovány bližší informace," dodal ve své zprávě Ondřej Trčka. Informuje server Aktuálně.cz. Podle jeho zdrojů je osobou, u níž byl podán návrh na vzetí do vazby, náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová.

K včerejší razii v sídle fotbalové asociace i ministerstva školství a zadržení několika osob v souvislosti s rozdělováním státních dotací na sport se vracejí deníky i zpravodajské servery. Hospodářské noviny přinášejí podrobnější informace o sporných dotacích pro fotbal a pozornost věnují také náměstkyni ministryně školství Simoně Kratochvílové, která byla jednou ze zadržených osob.

HN: Razie a obvinění kvůli dotacím

Simona Kratochvílová (msmt.cz)
 Na čem konkrétně vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová obvinění vystavěla, není jisté do detailů. Ve hře by ale mělo být letošní rozdělování státních dotací do sportu, kdy konkrétně fotbal dostal mnohem vyšší částku než obvykle, neodpovídající navýšení, kterého se při větším balíku peněz určenému pro sport dostalo jiným sportovním svazům. Fotbal by měl dostat 629 milionů korun, z toho 562 milionů z neinvestičních dotací, ze kterých pro srovnání lední hokej dostal jen 198 milionů korun.

Diskutuje se také o směnách majetků mezi FAČR a Českou unií sportu na Strahově a především projektu stadionku Přátelství na Strahově, který byl loni opraven ze sdružených prostředků fotbalistů, státu a Prahy, celkově za 80 milionů korun. A v zákulisí se skloňuje také teze o problematických dotacích, jež byly 22 fotbalovým klubům přiznány, aniž by údajně splňovaly přísná kritéria.

HN: Náměstkyně je i přítelkyní Valachové

Byla to sama ministryně Valachová, kdo navrhl, aby se Simona Kratochvílová přihlásila do výběrového řízení, které nakonec vyhrála a na konci srpna loňského roku nastoupila jako náměstkyně pro sport. Podle zdrojů HN z ministerstva to lidem kolem ministryně nepřišlo jako dobrý nápad. Jednat se sportovními bossy, jako je Miroslav Jansta či Miroslav Pelta, není jednoduché. Obzvláště pro někoho, kdo se sportovním prostředím nemá žádnou zkušenost. Valachová si však nedala říct. Dnes je Kratochvílová jednou z aktérek kauzy kolem udělování sportovních dotací.

S Valachovou pracovala už na Úřadě vlády pod tehdejším ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem. Má vystudovanou andragogiku a strategický management a marketing. Dvanáct let působila jako tajemnice Národní účetní rady a třináct let strávila jako tajemnice prezidia Komory daňových poradců ČR.

Se sportem měl na ministerstvu školství pomáhat také pražský zastupitel a blízký přítel premiéra Bohuslava Sobotky Karel Březina (ČSSD). I ten byl ve středu zadržen a vyslýchán.


Citované texty naleznete zde a zde
Aktualizované shrnutí kauzy přináší server Aktuálně.cz zde a zde

5 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
4. května 2017 v 13:48  

A takhle to funguje, tedy nefunguje. Na ministerstvech rozhodují o nás lidé, kteří s tím -- -- -- nemají zkušenosti!!! Tak to má být, tak je to správně.... A pak se divíme.

Unknown řekl(a)...
4. května 2017 v 18:46  

už nám zatkli paní Kateřinu?

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
4. května 2017 v 19:48  

Ta by měla přinejmenším rezignovat dřív než ji demisnou....Teda, jestli nějaká demise nedemise vůbec bude.

Eva Adamová řekl(a)...
4. května 2017 v 20:07  

Žádné "Pelta ven!!!"
Ale "Pelta dovnitř!!!"

Unknown řekl(a)...
6. května 2017 v 4:13  

pradlnka madlenka naše paní kateřina

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.