Chci ty nejlepší učitele, říká Valachová. Vláda na platy učitelů uvolnila přes 400 milionů korun

úterý 23. května 2017 ·

Na odměňování učitelů vláda uvolnila 404 milionů z obsluhy státního dluhu. Pedagogové si je mají od září rozdělit podle kariérního řádu, který bude 31. května projednávat Senát. Pokud ho schválí, rozdělí novela učitele do tří stupňů od začínajících po vynikající. Podle tohoto zařazení budou také odměňováni. O rozhodnutí kabinetu informovala ministryně školství Kateřina Valachová. Novinářům řekla, že ministři na její žádost předlohu odhlasovali jednomyslně. Informuje ČTK.


Kateřina Valachová (twitter.com)
"Pro naše děti chci ty nejlepší učitelky a učitele. Právě jsem prosadila na vládě 404 milionů korun na lepší podmínky pro pedagogy od 1. září 2017," informovalo ministerstvo za Valachovou na Twitteru, a to hned dvakrát. Při prvním oznámení se totiž správce twitterového účtu ministryně unáhlil ve chvíli, kdy bod ještě ministři ani neprojednávali. Podruhé, zhruba po půl hodině, už oznámení reagovalo na reálné dění ve Strakově akademii.

Kariérní řád počítá s tím, že každý začínající učitel bude muset od letošního září absolvovat dvouleté adaptační období, zakončené atestačním řízením na škole, kde bude působit. Ministerstvo školství odhaduje, že na školách zpočátku bude asi 3000 začínajících učitelů. Zařadí se mezi ně i pedagogové, kteří mají méně než dva roky praxe učení.

Nedávné změny ve školském zákoně předpokládají větší zapojení výchovných poradců při začleňování sociálně znevýhodněných dětí do společného vzdělávání. Systém pro ně počítá se specializačním příplatkem 1000 až 2000 korun. Snížení úvazků přímé pedagogické činnosti metodikům prevence doporučila ministerstvu Česká školní inspekce. Jejich pedagogickou práci v hodinách by měli zastat jiní učitelé.

Sněmovna při schvalování se souhlasem Valachové stanovila také příplatky pro třídní učitele, a to na 1000 až 1500 korun měsíčně.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
23. května 2017 v 13:38  

Věta - pro naše děti chci ty nejlepší učitele zní, jakoby by se měl rozdělovat mezi kantory bůhvíjaký balík na osobní ohodnocení. Přitom těch 404 milionů je pouze na rozjezd karierního řádu, a to na pokrytí specializačních příplatků a příplatků pro uvádějící učitele. Kromě pár stovek pro třídní učitele z toho naprostá většina kantorů neuvidí ani korunu. Jako ostatně neviděla ani korunu z těch 2 %, které šly do nadtarifů při minulém zvýšení.

Ygrain řekl(a)...
23. května 2017 v 16:43  

Kdyby Kačenka přidala nulu, možná už by to něco vyřešilo :D Takhle je to zase jen předvolební PR.

BP řekl(a)...
23. května 2017 v 18:31  

Neměla být tisícikoruna za druhý stupeň?
Z tohoto článku nic takového nevyplývá!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.