O půlku víc, či dvakrát víc? Žáci nepoznají rozdíl

úterý 23. května 2017 ·

Pracovat s celkem a poznat, o kolik je nějaká část větší než druhá, dělalo žákům devátých tříd problémy. Ukázaly to jednotné přijímací zkoušky, které letos poprvé psali všichni uchazeči o střední školy. Kromě jednoduchých numerických počtů žáci nejvíce pohořeli na konstrukční geometrii a slovních úlohách. „Porozumění slovním úlohám je historicky pro žáky nejtěžší. Naopak se letos zlepšili v řešení rovnic,“ uvedl pro Hospodářské noviny Jiří Zíka, ředitel Cermatu, který jednotné zkoušky připravuje.


V testu z českého jazyka neuměli žáci určit číslo a pád podstatného jména, například u vět „Hudební vystoupení se žákům líbila“ nebo „Při vyučování děti šustily papíry“. Problémy jim dělalo také vyhledat v textu osobní zájmena či příslovce. „Celkově ale žáci v češtině prokázali dobré znalosti. I u těch úloh, které dopadly nejhůře, se úspěšnost pohybovala kolem 38 procent. U matematiky to bylo horší, tam to u některých úloh kleslo i pod desetiprocentní úspěšnost,“ uvádí Zíka.

Žáci měli na testy dva pokusy, kdyby například kvůli nervozitě selhali. Lepších výsledků v matematice dosáhli v druhém termínu, v češtině dopadl lépe první termín. „Zatím nemáme detailní analýzu, ale zřejmě se na matematiku ještě mezi prvním a druhým termínem připravovali. Na druhé straně se ukázalo, že v druhém termínu vypadli ti horší žáci,“ míní Zíka.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
23. května 2017 v 6:43  

"O půlku..." To se mohli zeptat, řekl bych jim to i bez testů a ne jenom já.

Eva Adamová řekl(a)...
23. května 2017 v 13:28  

A na to, že bude problém s konstrukčními úlohami se zase mohli zeptat mne. Žáci se totiž s řešením konstrukčních úloh do předkreslených obrázků při výuce nesetkávají a už to samotné u mnoha z nich způsobí potíže.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
23. května 2017 v 17:32  

Žáci dokáží poměrně (ne)bezpečně pojmenovat akorát kosočtverec...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.