České písmo je pro slovenské školy problém. Tamní ministerstvo chce Comeniu Script zakázat

pátek 26. května 2017 ·

Slovenské ministerstvo školství nechce, aby se děti učily psát písmem Comenia Script vyvinutém v Česku. Pro tuzemské děti slouží Comenia Script jako alternativa k běžně užívané psané abecedě. Podle slovenského ministerstva je ale jediná správná varianta klasické psací písmo. Informuje Český rozhlas.

Desítky slovenských škol už přijaly písmo Comenia Script, které české školy používají od roku 2010. Jde o nevázané psací písmo – každé písmenko stojí samostatně. Teď ale slovenské ministerstvo školství chce, aby se výuka písma sjednotila, a hlavně aby se klasické psací písmo používalo pro celostátní testování páťáků a deváťáků.

Ministerstvo sdělilo, že je potřeba upřesnit směrnice a standardy pro žáky základních škol, aby bylo jasné, co všechno a jak mají umět. Zároveň se odvolalo na školní inspekci, která si prý stěžovala na nečitelnost testů.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
26. května 2017 v 12:35  

Titulek na par facek... A nejde ani tak o Comeniu/Comeniusa...

A to je navic z verejnopravniho radia. Za tohle platim 35 korun?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.