Adiktoložka: „Rodiče přicházejí a chtěli by slyšet, že dítě je nemocné. Jen těžko si připouštějí selhání ve výchově

pondělí 22. května 2017 ·

Ovlivňují, co si dnešní děti a teenageři chtějí oblékat, jaké dárky si přejí k narozeninám, i to, jak se chovají. Youtubeři se stali vzory současné mládeže. A že se nejedná pouze o dojem, prokázal i průzkum na vzorku více než pěti tisíc českých teenagerů, který zpracovali na Univerzitě Karlově v Praze. O rizicích závislosti na sledování videí, ale také o selhávání výchovy přináší rozsáhlou reportáž server iDNES.cz.


Michaela Štáfková (linkedin.com)
Youtubeři řeší věci, které dnešní teenagery zajímají. Ti se s nimi navíc lehce ztotožní - zpravidla každý youtuber byl donedávna zcela obyčejný kluk nebo holka. „Pro děti je snadné se s nimi identifikovat a opájet se pocitem, že k úspěchu stačí popadnout kameru a sestříhat video,“ vysvětluje dětská psycholožka Eva Kneblová.

Jenže co může být skvělá zábava na deštivé odpoledne, se může snadno stát nezvladatelným rodinným problémem. „Nezačne to tím, že u toho dítě sedí pět hodin. Propracuje se k tomu. Když už to ale necháme dojít do tohoto stádia, předtím jsme coby rodiče zřejmě něco nedělali úplně dobře,“ upozorňuje psycholog Václav Mertin z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

Odborníci chápou závislost především jako konflikt s běžným životem, kdy dítě nebo dospívající začne kvůli on-line aktivitě zanedbávat kamarády, zhorší se ve škole, opouští kroužky nebo nedodržuje svoje povinnosti v rodině.

Děti, jejichž rodiče se rozhodnou vyhledat odbornou pomoc, zpravidla mají kombinovaný problém - se sledováním videí i hraním her, k čemuž řada youtuberů poskytuje návody. Nejnáchylnější jsou ve věku 11 až 16 let. „Rodiče přicházejí a chtěli by slyšet, že dítě je nemocné, je to pro ně přijatelnější, než se dozvědět, že má poruchy chování. Jen těžko si připouštějí selhání ve výchově,“ líčí Michaela Štáfková z adiktologické ambulance v Kladně.

Děti v kladenské poradně mají podle Štáfkové počítač jako jedinou svoji volnočasovou činnost. Když je jim odepírán, jsou úzkostné, nervní a depresivní. „Druhý problém je, že sledování videí nemají jako koníčka ale jako útěk před současnou realitou. Je pro ně bezpečnější žít ve virtuálním světě - trpí sníženou sebehodnotou a nedostatkem uznání,“ popisuje.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.