Veronika Valíková: Kafkův labyrint. (Ukázka z rozepsaného románu především o češtinářích)

středa 5. dubna 2017 ·

Kafka nikdy nebyl můj guru, ale pocit odcizení mě v poslední době přepadal stále častěji. Stačilo otevřít stránky libovolného projektu, který se snažil svrchu zreformovat naše školství. Jako by reformátoři nevěděli, že sociální inženýrství vždycky končí průserem.

Veronika Valíková (archiv autorky)
Když jsem po pádu komunismu začínala učit, bylo to svobodné, tvůrčí povolání. Sháněli jsme knihy, shromažďovali fakta a byli šťastní, že můžeme říkat, co si myslíme.

S novým tisíciletím, přišlo období nových metod. Skupinové vyučování, brainstorming, střepinkové či skládankové učení a stále omílaná výchova ke čtenářské gramotnosti... Už nestačilo vědět a předávat. Kdo jen stál před tabulí a hovořil na žáky, byl najednou špatný učitel. Tehdy zřejmě započal ten plíživý zápas formy a obsahu...

Pak následovalo slavné období, ve kterém si školy měly vytvořit své individuální školní vzdělávací programy. Začaly se skloňovat pojmy jako motivace, dovednosti, kompetence a evaluace. S programy přišla i povinnost jednoho celoškolního projektu ročně, který se postupně stal nejdůležitějším tématem všech porad a mailů z ředitelny. Hodnocení, výstupy, prezentace, nástěnky – obludy, které požíraly náš čas, byly stále hladovější.

Potom přidusala státní maturita se zběsilými zaškrtávacími testy, které se nejlépe vyplňovaly podle pravidel hry Bingo – zakřížkuj to, co zakřížkuje většina. Provázel ji zběsilý ministr, jenž si přál, aby se studenti svých učitelů báli, a současně z těch učitelů na každém kroku dělal idioty.

Nu a teď máme administrativní období. Byrokratický labyrint. Všechny ty programy, projekty a zdokonalení, které nám nezávisle na sobě vymyslely různé týmy odborníků, potřebují jako bájný Mínotauros pravidelnou potravu v podobě formulářů, dotazníků, hodnocení, košilek a mailů.

Každý český učitel by dnes uživil polovinu, možná celého osobního asistenta.

Kdyby ovšem měl poslanecký plat.


Ukázka z 1. kapitoly rozepsaného románu především o češtinářích

4 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. dubna 2017 v 9:09  

Souhlasím.

....Každý český učitel by dnes uživil polovinu, možná celého osobního asistenta.

Kdyby ovšem měl poslanecký plat. ....... A dodávám - i ty tzv. "náhrady!

Lenka Dohnalová řekl(a)...
5. dubna 2017 v 13:26  

Za mě super, vtipné a pravdivé :-)

Simona CARCY řekl(a)...
6. dubna 2017 v 13:14  

Frustraci z identifikace rozdílu mezi chtěným a reálným se dá vyzpívat všelijak. Na maso na dobrý román je to však dost málo. A nebo nebude žádný román....

Lenka Dohnalová řekl(a)...
6. dubna 2017 v 22:51  

No vidíte, paní Carcy,
já četla další kapitoly. A dost dobrý. Věřila byste tomu? Asi to bude román. Dokonce vtipnej :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.