Václav Trojan: O zápisu trochu jinak. Hranice mezi demokracií a hloupostí je někdy skutečně neostrá

pondělí 10. dubna 2017 ·

„Nechci být zlý - drtivá většina rodičů chce skutečně pro své dítě to nejlepší, a proto váhá, váží a vybírá. Často poprvé v životě a bez zkušeností, leckdy pod silným vlivem fám a bublin sociálních sítí. Proč nenachází zákonodárce (stačila by vyhláška MŠMT) odvahu dát přijímacímu procesu pravidla? Nikoli omezit výběr školy (ačkoli i o tom se dá diskutovat), ale stanovit hranici, kdy rodič musí verbalizovat jasné stanovisko, na kterou školu jeho dítě skutečně nastoupí a že ostatním podá informaci o negativním rozhodnutí. Je snad omezením rodičovského práva, když budeme žádat toto vyjádření? „Tekutá“ společnost vytváří nejistotu a stanovené pravidlo by mohlo pomoci i samotným rodičům,“ píše Václav trojan v aktuálním čísle časopisu Řízení školy.

Václav Trojan pokračuje:

Václav Trojan (csm-praha.cz)
Od ředitelek a ředitelů vím, že je běžnou praxí, že rodiče zapíší své dítě na více škol, a blokují tak místo někomu jinému. Škola a její lídr vlastně až 1. září zjistí, kolik dětí skutečně nastoupí, kolik bude potřeba učitelů, tříd, pomůcek. Z jedné školy znám případ, kdy slušný telefon rodiči v první školní den a dotaz, proč nenastoupilo jeho dítě, zdali není třeba nemocné, vyvolal vulgární tatínkovu reakci, že po tom přeci škole vůbec nic není, kam jeho chlapec nastoupí, dokonce přidal i několik ostřejších slov.

Hluboce se mýlíme, když vzděláváme děti bez pravidel a mantinelů. Nebylo by vhodné, aby legislativa v této situaci skutečně pomohla všem? Nevidím nic špatného na tom, když rozumná pravidla (pouhý termín či sdělení ano-ne) budou už konečně nastavena směrem k rodičům. Bráním logiku věci a podmínky škol, které je pro svou dobrou práci skutečně potřebují. Hranice mezi demokracií a hloupostí je někdy skutečně neostrá...


Celý text naleznete v časopise Řízení školy 4/17 (nakladatelství Wolters Kluwer)

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
10. dubna 2017 v 6:15  

System zapisovych listu na stredni skoly existuje. Proc nepostupovat podobne. Nam letos neprislo k zapisu 10 deti. Nevime zda zapomelai, sli jinam. Taky neprijemna situace.

mirek vaněk řekl(a)...
10. dubna 2017 v 6:45  

"Hluboce se mýlíme, když vzděláváme děti bez pravidel a mantinelů."

Nevím, jestli vám dochází, jak podstatná tato myšlenka je.

Q. E. D. řekl(a)...
10. dubna 2017 v 10:38  

Jana Karvaiová řekl(a): System zapisovych listu na stredni skoly existuje. Proc nepostupovat podobne.

Protože bohužel nefunguje, lístek lze vzít zpět (formálně jen za určitých podmínek, ale neformálně prakticky vždy; těžko se ředitel s rodičem o lístek fyzicky popere). Navíc hned od 2. září lze přestoupit jinam.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.