Adam Košir: Vrcholem je, když některé školy nutí učitele chodit na zápis v kostýmech berušek a šmoulů, aby dětem vizualizovali přátelské prostředí

pondělí 10. dubna 2017 ·

„Celý systém zápisu do prvních tříd je veden, aby se budoucí prvňáčci hlavně nestresovali. Začalo to tím, že se už od dětí obvykle nevyžadují dříve povinné básničky, obrázky a zavázané boty. Ale konec, kdy děti k zápisu vůbec nebudou muset, jsem nečekal. Stačí, když se dostaví jejich rodiče a budou slavnostně přísahat na psí uši, že jejich dítě je schopné školní docházky,“ píše Adam Košir ve studentském on-line deníku Stisk.

Košir pokračuje:

Adam Košir (linkedin.com)
Oni učitelé to také nemají vždycky lehké. Jen si představte společnost, kde vás všichni mají za animátora dětských aktivit a zábavy, který je terčem nátlaku rodičů, aby jejich dítě dostalo lepší známku, přestože si ji nezaslouží. Hlavní je přece prospěch, a nikoli vědomosti. Časy, kdy za neznalost mohlo dítě, jsou pryč. Žijeme v době autoevaluace a vysokého vzdělání pro všechny.

Vrcholem však je, když některé školy nutí učitele chodit na zápis v kostýmech berušek a šmoulů, které by dětem vizualizovaly přátelské prostředí školy. Je třeba si uvědomit, že škola nejsou jesle a učitel není animátor. Učitel by měl být mentorem, měl by se chovat přátelsky, měl by budit respekt a neměl by být muchomůrka.

Možná jsem staromódní. Možná by škola měla být plná učitelů v barevných kostýmech, kteří nesmí známkovat, ale jen oceňovat práci. Možná by rodiče měli razit cestu svým dětem, protože je to zvykem. Možná, že je zápis opravdu zcela zbytečná věc, která ve výsledku k ničemu není, protože dítě stejně do školy chodit musí. A možná bude svět lepší, když po něm budou běhat usměvaví lidé bez stresu, jejichž problémy řeší milující rodiče. Já si jen zkrátka myslím, že nebude.

Podle mě je potřeba dítě podrobovat přiměřené míře stresových situací, které ho připraví na život. Mělo by se naučit vyrovnávat s nespravedlností a s tím, že v životě vždy nevyjde vše, co si usmyslí. Převzít část zodpovědnosti a jednat sám za sebe. Jednoduše řečeno, jít k zápisu do první třídy a ukázat se jako sociální a myslící bytost, která nepotřebuje rodičovský štít.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
10. dubna 2017 v 6:19  

Moudry mlady muz.

Ygrain řekl(a)...
10. dubna 2017 v 6:56  

Člověku se hned jde lépe do práce :-) Mentor, to se mi líbí!

Q. E. D. řekl(a)...
10. dubna 2017 v 10:40  

Podle mě je potřeba dítě podrobovat přiměřené míře stresových situací, které ho připraví na život. Mělo by se naučit vyrovnávat s nespravedlností a s tím, že v životě vždy nevyjde vše, co si usmyslí. Převzít část zodpovědnosti a jednat sám za sebe. Jednoduše řečeno, jít k zápisu do první třídy a ukázat se jako sociální a myslící bytost, která nepotřebuje rodičovský štít.

Tohle jsem si vytiskl a dal na nástěnku. Platí to totiž i na střední škole, kde se i dnes setkáte s maturantem, kterého do ředitelny doprovází maminka. :)

Unknown řekl(a)...
10. dubna 2017 v 11:10  

Učitel by měl být mentorem, měl by se chovat přátelsky, měl by budit respekt

dobrá schýza...

Unknown řekl(a)...
10. dubna 2017 v 11:32  

tohle jsem,zažil,museli se účastnit všichni kantoři,velká šou,kostým spejbla jsem odmítl,čímž jsem vyvolal nevoli ředitele,předčasnou menstruaci u vých poradkyně-velitelky akce a nenávist družinářky,která dělávala hurvajze,promítal jsem ve sborovně video o škole,tím,že jsem to hodil na smyčku,jsem získal při kontrole punc flákače,no a posledním mým hříchem bylo obvinění ,že jsem opil vodnici a dvě jezinky,kterým jsem během akce propůjčil kabinet,

Tajný Učitel řekl(a)...
11. dubna 2017 v 9:25  

Iames, dobře jste udělal, vodnice a jezinky ve střízlivém stavu by mohly prvňáčky nadosmrti traumatizovat a co pak. Po vzoru pacholíčka, nelez tam, a když tam vlezeš, tak se nediv.

tyrjir řekl(a)...
12. dubna 2017 v 21:19  

Být předsedou Sněmovny nebo Senátu Parlamentu ČR, zvážil bych využít, možná i ve spolupráci s paní ministryní školství, analogicky podobnou "vymazlenost" pro jeho členy vystupující při veřejném projednávání některých věcí. Myslím, že obliba a důvěra v Parlament ČR by pak rozhodně stoupla. :)))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.