Ultimátum pro Cermat: Pokud nezveřejníte zadání přijímacích zkoušek do 15:00, zveřejníme ho sami

čtvrtek 13. dubna 2017 ·

CERMAT, organizace řízená ministerstvem školství, jež je odpovědná za přípravu jednotných přijímacích zkoušek a státních maturit, uveřejnila na svých stránkách informaci o tom, že zadání z obou řádných termínů konání přijímaček zveřejní až 12. 5. Důvodem je údajně snaha zabránit zvýhodnění uchazečů v náhradním termínu, kteří by – na rozdíl od uchazečů v řádných termínech – věděli předem aspoň přibližně, co můžou čekat. Postup Cermatu ovšem znamená, že k utajovaným zadáním se dostanou pouze ti uchazeči, kteří si je dokážou obstarat: díky kontaktům svých rodičů na střed­ních školách nebo někde na internetu.


Oldřich Botlík (eduin.cz)
CERMAT zveřejnil na webových stránkách tuto informaci: „Testová zadání z prvního, druhého i náhradních termínů budou na webových stránkách zveřejněna po 12. květnu 2017. Uchazeči, kteří se omluví z konání přijímací zkoušky v 1. a/nebo 2. termínu, mají možnost konat v květnu náhradní zkoušku. Aby tito uchazeči nebyli zveřejněním dalších testových sad k přípravě ve výhodě oproti uchazečům, kteří konali zkoušku v řádném termínu, bude zadání jednotných testů zveřejněno na webových stránkách Centra až poté, co náhradní termín proběhne.“

Vzhledem k možnostem, které poskytují digitální zařízení, se s vysokou pravděpodobností objeví zadání testů na internetu. Přístup k němu tak získá pouze část uchazečů, a vznikne tudíž skutečná nerovnost podmínek. To se samozřejmě týká už i druhého řádného termínu. Okamžité zveřejnění na oficiálních stránkách by tomu naopak zabránilo.

Oldřich Botlík, zakladatel iniciativy Maturitní data - odtajněno, řekl: „CERMAT by se měl poučit z minulosti. Po zavedení státní maturity postupoval stejně, ale pokoutně ofocená či naske­novaná zadání začala kolovat po internetu ihned po ukončení testování. Pokud CERMAT zadání z 1. termínu nezveřejní do 15 hodin dnešního dne, na stránce www.data-mat.cz tak učiníme my.“


Zdroj: Tisková zpráva EDUin

12 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
13. dubna 2017 v 14:31  

Ultimátum je vždy výhodné pro jednu stranu. Která to asi bude?

Vít Tomis řekl(a)...
13. dubna 2017 v 15:31  

Je 13.4.2017, čas 15:30. Na stránce http://www.data-mat.cz/ je poslední aktualita z června 2016. Špatně hledám nebo se pan Botlík bojí splnit svůj slib?

Simona CARCY řekl(a)...
13. dubna 2017 v 15:56  

Je skutečně štěstím, že akce Botleak přinesla do českých obýváků obsah didaktických testů z češtiny a matematiky? Botleak tak jen dokazuje, jak hloupým krokem způsobil nerovnost podmínek pro konání přijímací zkoušky, protože prvním cca 8Oti tisícům tuto výhodu nepřihrál. Takový postup by neměl zůstat bez odezvy ze strany MŠMT, pokud se nechce stát podílníkem na vytváření nerovnosti podmínek pro složení "jednotné" přijímací zkoušky.

RP řekl(a)...
13. dubna 2017 v 16:22  

Už splněno...

Ygrain řekl(a)...
13. dubna 2017 v 20:54  

Situaci kolem přijímaček nijak zvlášť nesleduji, takže jsem teď trochu zmatená. Mám tomu rozumět tak, že na různé termíny měl Cermat jedno jediné zadání? Co je to za nesmysl? Maturita v podzimním termínu také nemá stejné zadání, a když nechávám studenta něco dopisovat dodatečně, také nemá stejné zadání jako zbytek třídy. To je opravdu takový problém připravit tři stejně obtížné varianty a ihned po skončení přijímaček je zveřejnit?

Eva Adamová řekl(a)...
13. dubna 2017 v 21:59  

"... protože prvním cca 8Oti tisícům tuto výhodu nepřihrál."

Tady se mýlíte. V prvním termínu dělají přijímačky všichni a ve druhém termínu také všichni, pak se na obě školy pošle lepší výsledek z obou testů. Drobná výhoda to snad může být jen pro ty, kteří první termín neabsolvují a budou přijímačky dělat v náhradním termínu 12. května. A nevýhoda pro ty, kteří neumí hledat na internetu.

Leč nevím jestli se dá o nějaké výhodě či nevýhodě vůbec hovořit. Ty testy jsou natolik podobné a přesto natolik rozdílné jako ty již CERMATEM zveřejněné, že to může zafungovat pouze ve stylu "chytrému to neublíží a hloupému nepomůže."

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
14. dubna 2017 v 8:17  

Škoda že pan Botlík takto nepostupoval třeba u přijímačkových sciotestů.

Pepa řekl(a)...
14. dubna 2017 v 20:25  

O jakém pokoutním ofocení to mluvíte? Cermat dovolil, aby byly testové sešity přijímaček uchazečům ponechány, takže nebyl problém se dostat přímo k originální papírové podobě... Navíc otevřením testů v den přijímaček testy přestaly být utajovanou záležitostí, takže jakékoliv zveřejnění není bezpečnostním incidentem (analogie situace vzniklé pouhý den předtím, kdy Cermat posílal maturitní komisaře domů s tím, že digitalizaci provedou ředitelé nebo někdo jiný druhý den a písemky tedy mohou být ponechány v péči škol). Řekl bych spíš, že pan Botlík se vlamuje do otevřených dveří...

Vít Tomis řekl(a)...
14. dubna 2017 v 20:32  

Cermat dovolil, aby byly testové sešity přijímaček uchazečům ponechány,
Z pokynů pro zadavatele do učebny:
12 Zadávající učitel osobně vybere záznamové archy a testové sešity od všech uchazečů.

Pepa řekl(a)...
14. dubna 2017 v 21:28  

No, asi jste nečetl mail, který přišel 10. 4. s předmětem "CZVV – důležité informace k jednotné přijímací zkoušce 2017". Z něho kopíruji odstavec s názvem "Zveřejňování testových zadání":
Uchazeči, kteří se omluví z konání přijímací zkoušky v 1. a/nebo 2. termínu, mají možnost konat v květnu náhradní zkoušku. Aby tito uchazeči nebyli zveřejněním dalších testových sad k přípravě ve výhodě oproti uchazečům, kteří konali zkoušku v řádném termínu, bude zadání jednotných testů zveřejněno na webových stránkách Centra až poté, co náhradní termín proběhne. V této souvislosti Vás žádám, abyste po 1. a 2. termínu testová zadání nezveřejňovali na webových stránkách a testy uvolnili pro účely výuky či jinak zveřejnili až po ukončení administrace jednotné přijímací zkoušky 2017 ve všech řádných a náhradních termínech, tj. po 12. květnu 2017. Uchazečům, kteří budou ve Vaší škole jednotné testy konat, můžete testové sešity poskytnout.

Zhruba od poloviny předposlední věty až do konce odstavce byl text tučný.

Musím říci, že mě poslední věta odstavce také překvapila, vzhledem k větám předcházejícím. Chci-li zabránit zveřejnění a zároveň povoluji ponechat zadání řádově desetitisícům patnáctiletých, asi jsem trochu na štíru s logikou.

Popravdě, je mi pracovníků Cermatu trochu líto. Plní velmi obtížné zadání, protože technicky vyhovět požadavkům zákona a vyhlášek - no rozhodně jim nezávidím. Na druhou stranu, pokud si "stát" něco takového objedná, měl by také umět najít a zaplatit machry, kteří i pod tlakem odvedou prvotřídní práci. To se evidentně nestalo, alespoň letos, a ti, co to mají na hrbu, zkrátka sekli nějaké chyby. Že neměly u tak důležité zkoušky být, je jasné. Otázka je, jestli to konečně někomu dojde a začne o celé té srandě přemýšlet hlavou.

Vít Tomis řekl(a)...
14. dubna 2017 v 21:34  

Přijímačky nemám na starosti, tak jsem ten mail opravdu nečetl. Díky za upozornění. Tak to tedy Cermat u mě klesl ještě více. TAdy už jen chybí pokyn typu "Ředitelé škol poprosí uchazeče, aby zadání nikomu neukázali"...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
15. dubna 2017 v 13:20  

Vážený pane Botlíku,

jste-li takovým bijcem za štěstí studentů, doufám, že po prvním kole uveřejníte také přijímačkové sciotesty.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.