Povinný rok školky je důležitý hlavně pro děti z ghett. Jejich rodičům se dojíždět nechce

neděle 23. dubna 2017 ·

Letos poprvé se musí povinně přihlásit předškolní děti do posledního ročníku mateřské školy. Ministerstvo školství novinku připravilo hlavně proto, aby se na školní docházku připravily děti ze sociálně vyloučených lokalit. Tam o ní však vědí jen málo. Existuje i alternativa – domácí vzdělávání s povinným přezkoušením. Pokud by po něm však lidé ze ghett sáhli, šlo by to podle ministerstva docela proti smyslu zákona. Reportáž přinesla Česká televize.


Novinka se letos týká celkem 110 tisíc dětí, na sídlišti Chanov pak dvaceti. Místní rodiny z toho nejsou nadšené – i proto, že v Chanově žádná školka není. „Máme všechny děti celý život tady. Teď máme do Mostu, do Obrnic nebo někam jinam? Proč?“ zlobila se matka jednoho z dětí, které by do školky měly nastoupit.

Povinné docházce do mateřské školy se ale děti a jejich rodiče mohou vyhnout. Přípustné je i domácí vzdělávání. V tom případě musí děti jednou za tři měsíce na přezkoušení, aby se ukázalo, zda je rodiče zvládají připravit na docházku do základní školy.

Ministerstvo školství ani odborníci však nechtějí, aby se domácí vzdělávání předškolních dětí používalo ve velkém a obzvláště ne ve vyloučených lokalitách jako Chanov. „Toto zákonné opatření směřovalo právě za skupinou sociálně znevýhodněných dětí, aby měly včas potřebnou předškolní přípravu a přicházely do první třídy lépe připravené, než je tomu nyní,“ podotkla předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára Laurenčíková.


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. dubna 2017 v 10:57  

Sama jsem zvědavá, jak toho ministerstvo vybruslí, až tam ty děti prostě chodit nebudou. nebo budou pořád "nemocné". A kde byly všechny ty romské instituce, že na tuto situaci rodiny nepřipravily? Je to snad jejich práce, ne? nebo mají za úkol pouze pořádat folklorní festivaly?

poste.restante řekl(a)...
23. dubna 2017 v 11:22  

„Toto zákonné opatření směřovalo právě za skupinou sociálně znevýhodněných dětí, aby měly včas potřebnou předškolní přípravu a přicházely do první třídy lépe připravené, než je tomu nyní,“ podotkla předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára Laurenčíková.
Ale nepovídejte.
Tak to zaznělo "na plnou hubu".
Povinný poslední rok byl zaveden kvůli "sociálně znevýhodněným dětem".

Což takhle zavést povinné odvšivování?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.