Jan Lipold: 100 milionů na Velkou cenu? Ne. Místo toho zaplatit 100 prvotřídních učitelů, to je investice

sobota 29. dubna 2017 ·

"Budoucnost motorek v Brně je zajištěna, ministryně @katavalachova dá na uspořádání prestižního závodu MotoGP 70 mil., zazvonilo ve čtvrtek na Twitteru ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Informace o rekordní dotaci je o to nápadnější, že jde právě z rozpočtu ministerstva, známého chronickým nedostatkem peněz," píše Jan Lipold v komentáři pro server Aktuálně.cz.

Lipold pokračuje:

Jan Lipold (twitter.com)
Jakkoli tohle je jiný šuplík rozpočtu než platy učitelů, symbolický rozměr záležitosti platí. Kateřina Valachová je titulována a chápána jako ministryně školství. Letošní subvence Velké ceny České republiky silničních motocyklů - spadající pod "tělovýchovu" - odpovídá přibližně čtyřdennímu rozpočtu ministerstva na platy všech pedagogických i nepedagogických pracovníků v České republice.

Formulace "budoucnost je zajištěna" prozrazuje, že má jít o dobrou zprávu. 70 milionů korun (pro letošní rok, vloni to bylo 60 a napřesrok nejspíš zase víc) na budoucnost motorek, sláva.

100 milionů ročně na jednorázovou akci je absurdně vysoká částka. Investice, rozpuštěná v DPH, vůni benzinu a řevu motorů. Ať se místo ní opraví školy, koupí vybavení nebo zaplatí 100 prvotřídních kantorů. Velká cena je taky fajn, pro spoustu lidí srdeční záležitost. Ale stojí za ty peníze?


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

BP řekl(a)...
29. dubna 2017 v 11:49  

Tak je to se vším. I dotace z EU na různé projekty ve školství jsou jen vyhozené peníze! Postrádám v nich většinou jakýkoli smysl.

Jiri Janecek řekl(a)...
29. dubna 2017 v 13:51  

No, chápu, že je to jen takové novinářské plácání... Ale jak by Lipold vybral těch 100 prvotřídních učitelů? Dovede si představit atmosféru ve sborovně, kde je jeden vyvolený "prvotřídní" obklopen těma "průmernýma vyhořelýma nýmandama"?

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
29. dubna 2017 v 22:59  

Ministerstvo školství, mládeže, tělovýchovy, kosmonautiky a motorkářů...

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
29. dubna 2017 v 23:00  

Tak na měsíci už jsme byli, teda skoro, tak a co dál????

Unknown řekl(a)...
30. dubna 2017 v 7:07  

labe-odra-dunaj

Unknown řekl(a)...
1. května 2017 v 8:41  

Striktní oddělení profesionálního sportu od kapitoly školství je řešením.
"100 prvotřídních učitelů" - mám obavy, že po spuštění tzv. KŘ tam těch prvotřídních bude minimum. Jelikož jde o doživotní příspěvek 5 000,-, který se bude do budoucna valorizovat, tak se vynikajícími učiteli stanou v první řadě donašeči, známí ředitele, známí starosty, milenky a milenci vedoucích pracovníků. Na ty skutečně kvalitní kantory nedojde nikdy. Ti budou pořád makat jako najatí a bude jim v případě protestů naznačena cesta nadbytečnosti. Co si budeme povídat, žijeme v ČR.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
1. května 2017 v 10:38  


"Informace o rekordní dotaci je o to nápadnější, že jde právě z rozpočtu ministerstva, známého chronickým nedostatkem peněz..."
Naprostý souhlas. Budí to na mě dojem politického úkolu pro paní ministryni, ty peníze na zachování tohoto závodu se hledají už více let. Nic proti motorkám, ale...co tedy budoucnost našich dětí?

BP řekl(a)...
1. května 2017 v 22:56  

Paní Lenko, tu si musí zaplatit rodiče.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.