AŘG: Aby učitelé dosáhli průměrných platů vysokoškoláků, měly by se jejich platy zvyšovat o 16,5-23%

sobota 29. dubna 2017 ·

Učitelské povolání ani studium učitelských oborů mladé lidi neláká. Na školách stárnou pedagogické sbory, mladí učitelé do škol nastupují zřídka, školy již pociťují závažný nedostatek učitelů. Pokud se platové podmínky ve školství nezlepší, nebude mít na školách kdo učit. Přestože oceňujeme snahu vlády i ministerstva školství o zlepšení platových poměrů ve školství, musíme konstatovat, že jsou stále nedostatečné.


V roce 2016 průměrná hodnota hrubé měsíční mzdy dosáhla ve školství 78% vysokoškolsky vzdělaných pracovníků ve veřejném sektoru (zdroj Cerge-ei).

V roce 2017 vláda oproti jiným profesím neavizuje zvyšování platů učitelů. Odbory v současné době přišly s požadavkem navýšení učitelských platů o 10%.

To však zdaleka nestačí ke splnění slibu ministerstva, že učitelské platy dosáhnou v roce 2020 130% průměrného platu, jak dokazují následující čísla.

První tabulka ukazuje, jak by se musel zvyšovat plat učitele oproti jiným vysokoškolsky vzdělaným pracovníkům ve veřejném sektoru, aby učitelé do r. 2020 dosáhli 100% platu vysokoškolsky vzdělaných pracovníků ve veřejném sektoru. Druhá tabulka ukazuje, jaký by byl poměr mezi platem učitele a vysokoškolsky vzdělaného pracovníka ve veřejném sektoru při zvyšování platů ve veřejném sektoru o 5 či 10% a u učitelů o 16,5%, resp. 23%.



Pokud by měli učitelé dosáhnout průměrného platu vysokoškoláka ve veřejném sektoru, musel by se v přímé úměře k vysokoškolákům, kterým by se plat zvedal o 5%, plat učitelů zvedat každoročně o 16,5%, k vysokoškolákům, kterým by se zvedal o 10%, dokonce každoročně o 23%.

Upozorňujeme i na to, že stejně kritická je situace u nepedagogických pracovníků. Chybí kuchařky ve školních jídelnách, IT pracovníci, administrativní síly.

AŘG proto opakovaně vyzývá všechny kompetentní orgány, aby učinily kroky, které odměňování pracovníků ve školství do tří let alespoň srovná s příjmy ostatních pracovníků. V opačném případě nejsou ředitelé školy schopni zajistit kvalitní výuku a dostát svých povinností dle školského zákona.


Zdroj: Stanovisko AŘG k požadavku odborů navýšení platů o 10%

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
29. dubna 2017 v 9:17  

Stačí ještě mrknout na tabulky bezpečnostních sil. Jde tedy o srovnání středoškolsky vzdělaných státních zaměstnanců v oblasti bezpečnosti (hasiči, policie, ..) oproti vysokoškolsky vzdělaným zaměstnancům v oblasti školství. Také je dobře si porovnat průměrný plat učitele před důchodem s průměrným platem v ČR. Pak se nedivme, že mladí učitelé do školství nenastupují. V podstatě jim banka neposkytne ani hypotéku na bydlení.

tyrjir řekl(a)...
29. dubna 2017 v 9:19  

"Lup kozu do vazu" říkával už můj pradědeček. Myslím, že teď mají díky AŘG paní ministryně a stateční školští odboráři docela konkrétní námět nejen na inovovaný potisk svých modrých triček. Očekával bych dokonce, že zatím mnohdy dost plané sliby paní ministryně potvrdí i příslušné parlamentní výbory a taky pan premiér a ostatní členové vlády, kteři to, tuším, prozatím jednoznačně neudělali. J.Týř

Unknown řekl(a)...
29. dubna 2017 v 18:35  

Ani neudělají. Jsou to jen předvolební sliby. Mizerné školství jim vlastně nijak nevadí. A proč by mělo. Hodí to na hrb podnikatelům, ať si pracovní sílu vychovají. Učit bude každý. Za kvalitní vzdělání si zaplatíme. A kdo si nezaplatí bude mít spokojené ale blbé děti. Kvalitní voliče a spotřebitele.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.