Cermat: Žáci si mohou zadání testů odnést. Za zveřejnění ale hrozí žaloba

čtvrtek 20. dubna 2017 ·

Zadání jednotných přijímacích zkoušek na střední školy se po prvním termínu, který se konal před týdnem, objevilo na internetu. Přestože Cermat, který zkoušky pořádá, kvůli tomu vyhrožuje žalobou, uchazeči o střední školy měli na testy nárok a mohli si je u ředitelů po zkoušce vyžádat. Většina z nich to ale nevěděla. Cermat však trvá na tom, že pokud je někdo z nich zveřejní, je to na žalobu. Reportáž přináší server Aktuálně.cz.


Mluvčí Cermatu Jan Pohanka vysvětlil, že uchazeči mají po konání přijímacích zkoušek právo na to testové úlohy vidět. Přijímací zkouška je podle správního řádu správní řízení, uchazeč či jeho zákonný zástupce má nárok vidět dokumenty, které se týkají přijímacího řízení, což jsou i testové úlohy. Před konáním jednotných zkoušek poslal Cermat do škol e-mail, kde ředitelům zakázal zveřejňovat zadání před konáním náhradního termínu 12. května, ale připsal tam větu: "Uchazečům, kteří budou ve vaší škole jednotné testy konat, můžete testové sešity poskytnout."

Cermat přesto trvá na tom, že je zveřejnění zkoušek nezákonné. Nechal si vypracovat právní analýzu a dnes, ve čtvrtek se má rozhodnout, zda na iniciativu Maturitní data – odtajněno podá žalobu.

Pokud by testy zveřejnil někdo ze žáků, rovněž by riskoval postih. „S tím, že si žáci předají zadání mezi sebou, my nic neuděláme. My můžeme udělat to, že uchazeče, kteří to zveřejní, můžeme zažalovat, protože se to zveřejňovat nesmí. Chceme, aby podmínky byly stejné pro všechny žáky,“ uvedl k tomu Jan Pohanka.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
20. dubna 2017 v 10:57  

Císař pán není vůl. On je korunovanej. :)))

RP řekl(a)...
20. dubna 2017 v 13:18  

A když mi žáci testy přinesli k nahlédnutí do školy? To je strašné....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.