EDUin vyzývá ministryni Valachovou, aby řešila situaci kolem jednotných přijímacích zkoušek na střední školy

čtvrtek 20. dubna 2017 ·

S ohledem na aktuální vývoj debaty k organizaci jednotných přijímacích zkoušek na střední školy vyzývá EDUin ministryni školství Kateřinu Valachovou, aby situaci neprodleně řešila. Tedy aby zajistila rovný a okamžitý přístup k již použitým testovým zadáním a klíčům správných odpovědí pro všechny uchazeče o středoškolské studium. Především by měla zabránit tomu, aby způsob komunikace Cermatu nepoškozoval ty žáky, jejichž rodiče neumějí obejít systém, který jejich děti znevýhodňuje.

Zdeněk Slejška (eduin.cz)
Zdeněk Slejška, ředitel EDUin, řekl: „Vedení Cermatu hájí svůj postup požadavkem na zachování rovných podmínek. Současně nesdělilo ředitelům škol, že testová zadání uchazečům poskytnout musejí. Někteří to udělali, jiní nikoli. Za této situace Cermat vyhrožuje žalobou každému, kdo testy zveřejní, ale zároveň souhlasí s tím, že si žáci mohou testová zadání po zkoušce ponechat a předávat si je. Každý den se dozvídáme ještě větší nesmysl a míra chaosu a zmatení žáků a rodičů roste. V této chvíli je jednoznačně úlohou Ministerstva školství, aby v této věci okamžitě zjednalo pořádek a vydalo jasné stanovisko k celé situaci. Je nepřijatelné, když ministryně školství už týden mlčí a tím jen zvyšuje míru nejistoty.“


Zdroj: Tisková zpráva EDUin

5 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
20. dubna 2017 v 13:02  

Pane Slejško, vy jste v nejistotě?

Q. E. D. řekl(a)...
20. dubna 2017 v 13:27  

Vyzývám ministryni, aby neprodleně zakázala EDUin! :)

Eva Adamová řekl(a)...
20. dubna 2017 v 15:16  

"Každý den se dozvídáme ještě větší nesmysl a míra chaosu a zmatení žáků a rodičů roste"

Moji deváťáci a jejich rodiče mi tedy vůbec nepřipadají, že by byli nějak zmatení. Prostě si šli dvakrát napsat testy, někteří bohužel jenom jednou, o čemž jsem už psala a co také považuji za jediný skutečný problém letošních přijímaček. A teď už jenom budou čekat, co z toho vyleze, na kterou školu budou přijati. Žádný vychcánek, který by se z některého z termínu omluvil a spoléhal se na to, že díky např. Botlíkovi bude vědět, jaký je obsah testů, se na naší škole nenašel.

Asi by bylo lepší, kdyby EDUIN nešířil zbytečnou paniku.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
20. dubna 2017 v 23:21  

Ale no tak, kolegující, nezlobte se na EDUin, že dělá, kvůli čemu vznikl, tedy systematicky pracuje na negativním obraze českého školství. Zadání má jasné, tak je plní.
A abych předešel možnému mentorskému vstupu vrchního cenzora, dokládám své tvrzení citací z rozhovoru
se Z. Šlejškou, "otcem" zakladatelem: "Když před šesti lety zakládal obecně prospěšnou společnost zaměřenou na vzdělávání, otázka, jak je na tom české školství, nebyla pro veřejnost nijak zvlášť zajímavé téma. „V roce 2009 udělalo ministerstvo školství průzkum, z něhož vzešlo, že s českým školstvím je spokojených 74 procent lidí. To mě šokovalo,“ říká Zdeněk Slejška. S přáteli se shodli na tom, že lidem chybějí informace. Proto vznikl EDUin."

Josef Soukal řekl(a)...
21. dubna 2017 v 6:30  

Když si přečtete navazující prohlášení OB, TF, EDuinu, Zlatušky, OB, EDUinu atd., vyjeví se podstata věci jasněji. Bylo třeba
a) vytvořit problém
b) uvést ho v obecnou známost
c) živit problém
d) vytvářet negativní obraz o jednotných přijímacích zkouškách a Cermatu
e) v úhrnu překrýt všechna pozitiva, která pro adepty studia takovéto přijímačky přinášejí; mj. omezení možnosti korupce, jasné definování prověřovaného učiva, sjednocení podmínek, za nich zkoušky probíhaly, profesionální zpracování a vyhodnocení testů a možnost jejich následné veřejné kontroly; v úhrnu MNOHEM VĚTŠÍ ROVNOST ŠANCÍ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.