Romské děti čelí na Slovensku diskriminaci, tvrdí nevládní organizace

středa 1. března 2017 ·

Romským dětem na Slovensku je systematicky upíráno právo na vzdělání a nejsou dostatečně chráněny před diskriminací na základních školách. Vyplývá to ze zprávy nevládních organizací. Většina těchto dětí je dle nich navíc segregována ve zcela romských školách a třídách nebo ve speciálních školách určených pro děti s lehkým stupněm mentálního postižení. Informuje ČTK.


„Romské děti se nacházejí v pasti bludného kruhu chudoby, marginalizace a zoufalství i téměř dva roky poté, co Evropská komise zahájila vůči Slovensku řízení pro porušení evropské legislativy kvůli diskriminaci a segregaci ve vzdělávaní,“ uvedl ve společné zprávě s Amnesty International (AI) prezident Evropského centra pro práva Romů (ERRC) Djordje Jovanovič.

Podle organizací segregace mnohdy začíná už při samotném zahájení školní docházky, kdy jsou romské děti často posuzovány jako nepřipravené pro základní vzdělání a jsou umísťovány do takzvaných nultých ročníků. Organizace poukázaly také na nesprávnou diagnostiku zdravotního stavu desítek romských dětí. Tvrdí, že situaci nezměnila ani změna zákona, kterou Slovensko připravilo v reakci na výtky Evropské komise.

„Vzdělávací systém na Slovensku je už od začátku zaujatý vůči romským dětem. Předurčuje je kráčet po depresivní, úzké cestě, která vede jen k dalšímu zhoršení a podporovaní předsudků a rasizmu vůči Romům,“ uvedl ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii John Dalhuisen.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.