Plán počítá se zákazem posílat děti do ústavů, projedná ho vláda

úterý 21. března 2017 ·

Se zákazem posílat malé děti do ústavu, stanovením maximální kapacity dětského domova či sjednocením péče o ohrožené děti pod ministerstvo práce počítá návrh plánu opatření, který ve středu projedná vláda. Kabinet se k dokumentu se seznamem úkolů do roku 2020 vrací po čtvrt roce, v prosinci jednání přerušil. Podle materiálu, který připravilo ministerstvo práce, by se finance měly z ústavů přesunout do prevence a služeb pro rodiny. Informuje ČTK.

Michaela Marksová (vlada.cz)
Plán navazuje na seznam úkolů, který platil do konce roku 2015. Oba dokumenty doplňují strategii péče o ohrožené děti, kterou v roce 2012 schválila vláda. Podle strategie se děti do tří let neměly do ústavů posílat už od roku 2014 a děti do sedmi let od loňska. "V průběhu realizace strategie bylo zjištěno, že bude transformace systému péče o ohrožené děti a jejich rodiny časově náročnějším procesem, než se původně předpokládalo," uvádí ministerstvo práce v navrhovaném plánu. Podle resortu se úkoly nedaří plnit, potřeba je "intenzivnější diskuse".

Do péče o ohrožené děti putuje 8,1 miliardy ročně. Suma by se měla rozdělovat jinak než dosud. Zatímco nyní prevence a služby pro rodiny stojí asi 0,7 miliardy, po roce 2020 by měly dostávat o miliardu víc. Víc peněz by se mělo posílat také do sociální práce s rodinami, a to 1,9 miliardy místo nynějších 820 milionů. Ústavní zařízení by místo čtyř miliard dostávala 1,8 miliardy. Podpora náhradních rodin i zařízení pro okamžitou pomoc, jako jsou klokánky, by se měnit neměla. Další peníze přitečou z evropských fondů.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. března 2017 v 12:24  

Jo uz se tesim, jak to zase vyresime po cesku. Nejdrive zrusime ustavy. Teprve pak zacneme resit, co s temi detmi. Tak je treba ne chame u biologickych rodicu, co je tyraji. Neni nad rodinu a geny. Nebo je dame pestounum na rok a budeme mit takove putovni deti. Od jedne pestounky k jine. Pro takove dite neni nic lepsiho, nez mit nekoho rok a pak ho ztratit a stehovat se dale. Vzdyt my jsme zrychtovali i ty SOS vesnicky! Klokanek nam malem zbankrotoval. A ted se to hned vyresi, jen podepiseme par papiru. Boze, chran ty deti!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.