Ondřej Šteffl: Fanatici, kteří věří, že jen to jejich pojetí vzdělávání je to správné, a chtějí ho pro všechny, škodí.

čtvrtek 30. března 2017 ·

K „nejpřísnější škole v Británii“ se v komentáři pro deník Právo vrací Ondřej Šteffl. „V Londýně už řadu let funguje škola Michaela, prý nejpřísnější v celé Británii. Žák tam zůstane po škole například za to, že přijde o minutu později, neudělá domácí úkol, za nedbalou práci, za to, že nemá pero nebo pravítko, nevhodně reaguje na učitelovy pokyny nesouhlasným mlaskáním či obracením očí v sloup, a dokonce za neustálé otáčení se přes zákaz učitele... Je to pro mě šokující zjištění. Tedy nikoli to, že taková škola existuje a funguje. To naopak pokládám za správné a žádoucí. Šokující je pro mě zjištění, že lidé označování za odborníky na vzdělávání mají s touto školou problém," píše Šteffl.

Šteffl pokračuje:

Ondřej Šteffl (facebook.com)
Můj šálek čaje ovšem taková škola není, neposlal bych do ní svoje děti. Přesto pokládám za hloupé a nebezpečné takovou školu kritizovat jen proto, že moje gusto to není.

Nemůže být odborníkem na vzdělávání nikdo, kdo nepochopil, že volba cílů vzdělávání a od nich se odvíjejících metod, organizace, kritérií hodnocení atd. závisí především na hodnotovém rámci jednoho každého člověka, rodiče, jedné každé školy. A hodnotové rámce nejsou vědeckým poznatkem, nemohou být správné, nebo nesprávné, nelze je vyargumentovat.

Hezky to vystihl děkan pedagogické fakulty v Brně Jiří Němec: „Kvalitní škola je ta, která umí dobře popsat své vize, hodnoty, procesy apod., které jsou ve vzdělávání klíčové, a v praxi se snaží je naplnit. Jsem rád, že žijeme v pluralitní společnosti a nemáme jen ‚jednu kvalitu‘.“

Fanatici, kteří věří, že jen to jejich pojetí vzdělávání je to správné, a chtějí ho pro všechny, škodí. Jsou ovšem na obou stranách pomyslné škály.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
30. března 2017 v 10:36  

když marie terezie zavedla chození do školy,neudělala to, aby se mstila skotačivým dítkám,ale proto,že prohrála válku,a prohrála ji proto,že její vojáci si pletli pravou a levou ruku a neuměli počítat do tří a povely neposlochali,to ti pruští byli jinak vycepovaní chlapáci,dneska eu státy rezignovaly na základní funkci vzdělávací soustavy=fungování státu,armády,průmyslu.....je to jeden velký chaos a největším výkonem mšmt byla pamlsková vyhláška

Jana Karvaiová řekl(a)...
30. března 2017 v 18:50  

Za mě dobrý.

poste.restante řekl(a)...
30. března 2017 v 19:08  

Fanatici, kteří věří, že jen to jejich pojetí vzdělávání je to správné, a chtějí ho pro všechny, škodí. Jsou ovšem na obou stranách pomyslné škály.

Nemůže být odborníkem na vzdělávání nikdo, kdo nepochopil, že volba cílů vzdělávání a od nich se odvíjejících metod, organizace, kritérií hodnocení atd. závisí především na hodnotovém rámci jednoho každého člověka, rodiče, jedné každé školy.

A hodnotové rámce nejsou vědeckým poznatkem, nemohou být správné, nebo nesprávné, nelze je vyargumentovat.


Souhlasím.
Není moc, co k tomu dodat.
Snad jen, že bude fajn, když si budeme moci přečíst celý článek.

Ygrain řekl(a)...
31. března 2017 v 7:06  

Nooo... zní to hezky, ale zajímalo by mě, jak to ladí s negativním vymezováním se vůči veřejným školám. Protože mám-li filosofii "žít a nechat žít" a uvědomuji si, že všichni směřujeme ke stejnému cíli, byť jinými prostředky, neměla bych na ně kydat hnůj, ne?

Unknown řekl(a)...
1. dubna 2017 v 11:26  

pojetí státní škole je jediné správné ,jelikož jej organizuje a financuje stát pro potřeby státu,potažmo potřeby všech obyvatel státu,kromě toho může být milion pojetí jiných soukromých,kde lze metat kotrmelce dle vlastního uvážení,jedno však musí mít společné-certifikaci neboli zkoušky opravňijící vykonávat stejné povolání,zde jsou možnosti dvě,buď budou zkooušky pouze na školách státních nebo i na soukromých ale podle stejných pravidel jako na státních a za účasti zástupce státu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.