Ministerstvo školství poprvé zveřejnilo anonymizovaná maturitní data. Vyhovělo žádosti Oldřicha Botlíka

středa 29. března 2017 ·

Excelová tabulka publikovaná na stránkách novamaturita.cz obsahuje strojově čitelné údaje o podrobných výsledcích 61 765 maturantů, kteří na jaře 2016 absolvovali společnou část maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury. Ministerstvo školství tím vyhovělo žádosti Oldřicha Botlíka z iniciativy Maturitní data – odtajněno, který podle zákona o svobodném přístupu k informacím požádal o anonymizované záznamy výsledků každého žáka a navrhl jejich zveřejnění. Data byla zveřejněna v podobě, která nemůže poškodit žádného konkrétního studenta.

Oldřich Botlík (eduin.cz)

Nejde o první úspěch iniciativy. Ministerstvo školství opakovaně vyhovělo žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím a již na jaře loňského roku zveřejnilo tzv. statistiky alternativ odpovědí v maturitních testech. Nově publikovaný soubor dat je zatím nejpodrobnější, neboť obsahuje prvotní, ovšem úplně anonymizovaná data. Můžeme se tedy u každého jednotlivce podívat, jak odpovídal v jednotlivých testových úlohách, jak v nich uspěl, jaké si vybral zadání písemné práce (slohu) a jak byla jeho práce hodnocena. Nelze však zjistit jeho jméno ani školu, kam chodil. Zveřejněná data mohou po zpracování zlepšit informovanost o fungování maturitní zkoušky, ale nemohou nikdy poškodit konkrétního žáka nebo školu.

Díky podrobným anonymním datům lze například kvantifikovat rozdíl mezi schopností žáků psát bez pravopisných a gramatických chyb a jejich schopností najít takové chyby v cizím textu. Spolu s analogickými daty za letošní ročník však především umožní zjistit, čím se projeví letošní přechod od hodnocení slohů na školách k hodnocení centrálnímu.

Oldřich Botlík, zakladatel iniciativy Maturitní data – odtajněno, řekl: „Především oceňuji, že moje žádost byla vyřízena velmi rychle zveřejněním požadovaných dat. Vím, že je dost lidí, kteří z nich – už nezávisle na Cermatu – dokážou vydolovat hodnotné informace zajímající jak učitele, tak veřejnost. Proto doufám, že se co nejdříve podaří zavést režim pravidelného zveřejňování podobných dat jak ze státní maturity, tak z jednotných přijímaček. O míře jejich anonymizace se ještě povede diskuse – ta zveřejněná jsou zjevně anonymní až příliš. Napoprvé jsem ovšem nic víc nepožadoval.“


Zdroj: Tisková zpráva EDUin

2 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
29. března 2017 v 17:32  

Nezbývá než gratulovat.

Simona CARCY řekl(a)...
30. března 2017 v 7:55  

Ale ale, pane Botlíku, nějak jste se odkopal! Vaše prohlášení "o míře jejich anonymizace se ještě povede diskuse – ta zveřejněná jsou zjevně anonymní až příliš" ukazuje na to, že vám nikdy nešlo o odborné bádání nad vyvzdorovanými daty, protože jinak by vám anonymizovaná data musela stačit. Skutečnost, že jsou dle vás anonymizovaná až příliš ukazuje, že jste ve skutečnosti o anonymizaci nestál a ta vám brání v realizaci vašich skutečných cílů.
Obávám se, že míra anonymizace není atributem, k diskuzi nad nímž by vás jakkoli opravňoval zákon o svobodném přístupu k informacím. Už to, že vám jsou poskytována anonymizovaná data, zatěžuje poskytovatele těchto dat jejich anonymizací. Stejně tak nevidím důvod k zavedení institutu pravidelných anonymizovaných hlášení Botlíkovi. Najděte si jiné pískoviště pro své bábovičky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.