Martin Fendrych: Před volbami přidá vláda policii 10 procent. Za co? Měla raději přidat 20 procent učitelům

čtvrtek 30. března 2017 ·

"Má vláda znovu přidávat policistům? Má jim plošně zvednout platy o deset procent? Skok jako hrom... Musíme přece porovnávat jednotlivé profese, sledovat, jestli není jedna preferována, tlačena politiky dopředu," píše Martin Fendrych v komentáři pro server Aktuálně.cz.

Fendrych pokračuje:

Martin Fendrych (repro ČT)
Zdůvodnění vnitra: "Policie není schopna nástupním platem konkurovat ani strážníkům obecní nebo městské policie, ani řadě jiných povolání, jejichž nástupní platy se pohybují o dva až čtyři tisíce korun nad nástupním platem příslušníka Policie ČR."

Co by pak ale měli říkat ředitelé škol? Nástupní plat učitele je něco přes 17 tisíc. Průměrný učitelský plat činí na prvním stupni 28,5 tisíce, na střední škole o tři stovky víc. Podstatně méně, než průměrně vydělávají policajti. O nějaké "výsluze" se učitelům ani nesní. Je jim léta slibován kariérní řád, který by umožnil, aby byli ceněni podle kvalifikace a vlastní aktivity; stále je odkládán zjevně kvůli nedostatku financí.

A ano, učitelům se také přidává, ovšem méně než policii. Vláda od září 2016 zvýšila platy ve školství, kantorům se zvedl tarif o šest procent, nepedagogickým pracovníkům o čtyři. Podstatně méně než bezpečnostním složkám.

Srovnávejme dál: učitelé se musejí přizpůsobovat novým pravidlům, jsou pod denním tlakem rodičů, kteří na školy čím dál víc přenášejí odpovědnost za výchovu. Nejednou čelí šikaně žáků, ale svým způsobem i rodičů. Dostat učitele-muže na základní školu je nadlidský výkon. Školy jsou každou chvíli testovány, srovnávány se světem.

Vláda to dělá špatně, nefér nejen vůči učitelům, ale taky vůči budoucnosti české společnosti. Smysl by spíš mělo kantorům přidat dvacet procent než policistům deset.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

6. B řekl(a)...
30. března 2017 v 20:39  

Nehledejte v činech vlády něco, co by bylo smysluplné. Jsou to jen takové skoky do tmy. Zvláštní na tom je, že nezáleží na tom, která partaj je zrovna u vesla.

Unknown řekl(a)...
30. března 2017 v 23:45  

Dobrý večer,
takže lehké shrnutí: plat prumerneho policisty stoupl ke konci roku 2016 o 5%, tj. cca o 1800 Kč (vice než plat prumerneho ucitele-u nej sice o 6-7%, tj. cca 1500 Kč). Ted od července policisté dostanou řádově navíc cca 3500 Kč. A k tomu ty benefity.Tak ať nikdo z politiků nekecá, že školství je prioritou. Není, není ani jednou z priorit. Nebylo, není a nebude. Valachová se myslím snaží, ale pridání od minulého září cca patnácti stovek není ani malá náplast, v prumeru takhle rostly mzdy skoro obecne. Takze, pokud my učitelé skutečně razantně nevystoupíme, tak se nic nezmění, politici prostě slyší hlavně na nátlak, který my, z mnoha důvodů, vytvořit nejsme ( zatím) schopni. A ani toho není schopna, resp. nechce to společnost, něco shnilého ve státě dánském, kde učitel je sotva na 70% procentech policajta a sotva na urovni pokladni, byť z asi úspěšné soukromé firmy. Pozitiva alespoň na závěr: děláme vlastně svobodné povolání, 40 dní dovolené v létě, termínované osobní volno pár dní, to vše ve vcelku dost svobodné zemi.

tyrjir řekl(a)...
31. března 2017 v 12:14  

Je tu, myslím, mnoho faktů, které dost objektivně ukazují, že pro vládu a Parlament ČR, školství skutečnou prioritou není viz například malý rozpočet, mizerná koncepce a organizace chodu škol, neúčelné a neúčinné využívání státních i EU dotací, ostudně nízké platy učitelů a feminizace základního a středního školství. Z toho, co pro školství Vláda vláda a Parlament ČR opravdu dělají, je myslím dost jasně vidět, že skutečné priority mají jinde.

Tomáš Barták řekl(a)...
31. března 2017 v 12:27  

Politici vždy vidí jen k termínu dalších voleb, ne až na konec volebního období, v současnosti probíhá permanentní předvolební kampaň (obecní, krajské, parlamentní EU, prezidentské... volby).

Investice do školství, pokud vůbec, tak jsou vidět za několik (spíš více než méně) let.
To, že se do školství neinvestuje, se nám nevrátí viditelně. Jen celková úroveň žáků a studentů by mohla být vyšší. Je otázkou, zda má někdo vůbec opravdový zájem na vyšší úrovni budoucích dospělých občanů. Věřím, že ano. Ale ve státě je tolik potřebných...

A ti učitelé to nějak zvládnou. A za rok jim ministryně či ministr pogratuluje a poděkuje.

A tak to jde pořád dokola...

Tajný Učitel řekl(a)...
1. dubna 2017 v 9:38  

Ejhle, novinář, který mluví pro učitele.

Unknown řekl(a)...
1. dubna 2017 v 10:54  

Jeden z mála příspěvků pana Fendrycha se kterým jsem ochoten se ztotožnit.

Pro ČSSD není školství ani zdaleka prioritou. Nádherně rozložené školství. To se tady nikomu ještě v historii nepodařilo.
Důležitější je přece "stabilizovat" armádu a bezpečnostní složky státu.
Takto paní Kateřina mladé kantory do škol asi nedostane. Vždyť jí většina mladých učitelů zdrhne za 40 000 platy mimo školství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.