Jiří Žáček sám sobě džihádistou, aneb „K čemu jsou na světě dospělí“

pondělí 27. března 2017 ·

Zajímavým odhalením se ke sporu o básničku Jiřího Žáčka „K čemu jsou holky na světě“ vrací reportérka týdeníku Respekt Silvie Lauder. Žáček označil kritiky své básničky za „genderové džihádistky“, přitom ji před 14 lety sám pro potřeby slabikáře upravil, aby splňovala nároky „genderové korektnosti“. No, upravil – básničku prostě přepsal a vznikla z ní „genderově neutrální“ varianta „K čemu jsou dospělí na světě“.


Silvie Lauder (linkedin.com)
Silvie Lauder zjistila od vydavatele slabikáře, že Žáček v roce 2003 básničku přepsal. Lauder v Respektu píše:

„Nakladatelství Alter se řídilo pokyny MŠMT, jež učebnice hodnotí podle řady kritérií, mimo jiné také posuzuje, zda „neobsahují stereotypní přístupy ve vztahu k pohlavím“. Jak píše v e-mailu šéfredaktorka nakladatelství Lenka Bradáčová, Alter „uplatňuje genderovou korektnost ve všech vydávaných učebnicích, nikoli však hyperkorektnost“. Změny Alter v roce 2003 vysvětlil takto: „Jiří Žáček v nově upraveném vydání Slabikáře přibližuje dětem současný svět. Maminka zde také řídí auto a pracuje u počítače. Zároveň ale táta a máma jsou lidé, kteří chtějí mít děti, milují je a nevidí v nich pouze překážku na cestě za svou kariérou. To je poselství, které nová úprava Slabikáře přináší.“ Za celých čtrnáct let, kdy si děti čtou upravenou básničku K čemu jsou na světě dospělí („aby z nich byli tátové, aby z nich byly maminky“), podle slov Bradáčové nezaznamenali ze strany škol či rodičů jedinou negativní reakci.

Původní, neupravená verze básničky, kterou objevil Vít Klusák, vyšla v čítance jiného nakladatelství, které tak učinilo bez vědomí autora a v ignoranci doporučujících pokynů ministerstva.“

Jiří Žáček: K čemu jsou na světě dospělí











Aby z nich byli tátové,
aby z nich byly maminky,
aby se pěkně usmáli
na toho, kdo je malinký.
Aby nás měl kdo pohladit
a vyprávět nám pohádku.
Proto jsou tátové a maminky,
aby náš svět byl v pořádku.



Celý text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Respekt

4 komentářů:

RP řekl(a)...
27. března 2017 v 15:10  

Silvie Lauderová se drží starého známého - udávat ne, ale hlásit se to musí....

RP řekl(a)...
27. března 2017 v 15:11  

Absolutně článek o ničem....

Josef Soukal řekl(a)...
27. března 2017 v 15:32  

"Odhalení" jen přináší informace, které se objevily nedlouho po vzniku sporu a jsou uvedeny mj. na stránce ASČ.

Eva Adamová řekl(a)...
27. března 2017 v 17:08  

Pan Žáček zřejmě už tehdy odhalil, že s lidskou blbostí určitého typu nemá smysl bojovat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.