Finové našli recept na propagandu. Těží ze vzdělání místo vyvracení fám

pondělí 13. března 2017 ·

Magazín Foreign Policy (FP) přinesl minulý týden obsáhlý materiál zabývající se otázkou, proč se Finsku daří odolávat propagandě a fake news, tedy zcela smyšleným či notně překrouceným zprávám. Finsko sází na vzdělání a „aktivní obranu“ místo úporného vyvracení falešných zpráv. Reportáž přináší server iDNES.cz.

Jed Willard (twitter.com)
„Nejlepší reakcí není ani tak uvádění (nepravdivých) informací na pravou míru, jako spíše schopnost mít vlastní pozitivní narativ a držet se ho,“ cituje FP analytika, odborníka na veřejnou diplomacii a strategickou komunikaci Jeda Willarda, který pro finskou vládu sestavoval protidezinformační strategii

Co znamená onen pozitivní narativ? Dezinformacím rozleptávajícím důvěru lidí ve státní instituce se daří tím hůře, čím se dané zemi daří lépe. A Finsku se daří, v nejrůznějších žebříčcích kvality života, odolnosti korupci a podobně se pravidelně umísťuje v absolutní špičce.

Finský vzdělávací systém mnohem méně než ten český sází na memorování dat a testování vědomostí. Známkování je výjimkou, prakticky neexistují domácí úkoly, během výuky je hodně přestávek, učitelé jsou na univerzitách vybíráni z těch nejlepších a školství dbá, aby nebyli přetěžováni.

Česká praxe je odlišná. Výrazněji rozvinuté je pouze vyvracení nepravdivých zpráv. A na frontě, kde Finsko je velmi činorodé, Česká republika nevyvíjí aktivitu v zásadě žádnou. Školství dlouhodobě čelí kritice, že stále do značné míry u žáků vynucuje „biflování“ a encyklopedické znalosti namísto rozvíjení schopností jako kritické myšlení, interpretace informací či mediální gramotnost.

V Česku také celkově schází onen „pozitivní narativ“, se kterým politici ve Finsku poměrně aktivně pracují. Tedy důraz na skutečnost, že země přes veškeré negativní jevy jako celek prosperuje, snaha vnést do veřejného prostoru více pozitivních témat.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
13. března 2017 v 8:37  

Obdobou positivního narativu je v Czechii narativ negativní. Je potřeba nenávidět uprchlíky, migranty, islamisty, Romy, Rusy, Američany, evropské úředníky.

Vít Tomis řekl(a)...
13. března 2017 v 9:43  

A normální učitele na normálních školách - jste zapomněl dodat...

Tajný Učitel řekl(a)...
13. března 2017 v 9:54  

...a normální učitele na normálních školách, dodávám.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. března 2017 v 9:58  

Já nemám rád hlavně blbce.

Jan Hučín řekl(a)...
13. března 2017 v 11:11  

Dobře si pamatuju jak pozitivní narativy (o vedoucí úloze komunistické strany ke světlým zítřkům), tak negativní narativy (o zaprodancích nenávistných ideodiverzních centrál). Tudíž bych se k vytváření jakéhokoliv narativu stavěl VELMI opatrně. A napadá mě cosi o ideologickém očkování.

Nowak řekl(a)...
13. března 2017 v 19:00  

Zajímavé, ale nejde nijak prokazatelně o školu a školní vzdělávání. Rozhodující snad není to, že finští žáci nemají DÚ (ti starší je asi kdysi měli a měli jinou školu). Jde spíš o strategii vlády a asi hodně o zkušenosti se SSSR a Ruskem, které prožívali jinak a dokázali zhodnotit jinak než my.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. března 2017 v 23:43  

"Rozhodující snad není to, že finští žáci nemají DÚ" - Záleží, kdo se toho ujme a jak pěkně to podá...

Pak budeme absencí domácích úkolů bojovat za světový míííír.

Jiri Janecek řekl(a)...
14. března 2017 v 6:57  

No, nevím... Není ten pozitivní narativ taky propaganda?
Pokud někdo - na naší straně barikády - mluví o šíření lživých informací, měl by asi nějak vypořádat s Colinem Powellem...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.