Případů šikany ve školách přibylo. Školy si jich více všímají

úterý 14. února 2017 ·

Tažení proti šikaně, které před rokem vyhlásila ministryně školství Kateřina Valachová, má první výsledky. Částečně jsou přitom překvapivé. Počet základních škol, které se v loňském roce zabývaly šikanou, podle výroční zprávy České školní inspekce výrazně narostl - ze 30 na více než 40 procent. U kyberšikany z necelých 14 na 23 procent, u verbální agrese vůči učiteli z 26 na téměř 35 procent. Neznamená to, že by šikany na školách z roku na rok o čtvrtinu přibylo. Odborníci na šikanu si netroufají ani řádově odhadnout, jak velké procento případů šikany, které se ve školách odehrává, školy zaznamenají, je ale jisté, že v minulém roce si jich začaly všímat více. Informuje MF DNES. 

Školní inspekce ale upozorňuje na to, že současný systém prevence proti šikaně má své limity. Tak například specializované vzdělání má pouze třetina školních metodiků prevence, kteří mají předcházení šikaně v popisu práce. Navíc se prevenci věnují většinou jen pár hodin týdně.

Řešení už rozvinuté šikany má školám pomoci také novela školského zákona, kterou se bude na začátku března zabývat Senát. Ta v přímé reakci na případ šikanované učitelky na Třebešíně vyjasňuje pojmy, podle nichž se mají školy řídit. Ministerstvo školství chce, aby bylo v zákoně výslovně uvedeno, že šikanou je opakovaná verbální a psychická agrese vůči spolužákům i učitelům. Takové případy pak bude vedení škol muset povinně hlásit státnímu zastupitelství. „Zajistili jsme si podporu nejvyššího státního zástupce, jeho úřad zajistí profesionální řešení, “ řekla ministryně školství s tím, že často nejednotný přístup policejních složek k řešení případů šikany na školách v minulosti nepomáhal.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.