Miliony do škol. Podpořit mají fyziku i přírodovědu

sobota 4. února 2017 ·

Město Pardubice bude žádat o miliony na zvelebení škol. Záměr počítá s rekonstrukcí odborných učeben přírodovědných předmětů či dílen. „Na tomto poli cítíme určitý dluh vůči školství. Ta odborná vybavenost mnohde neodpovídá 21. století," řekl Deníku.cz náměstek primátora odpovědný za školství Jakub Rychtecký.


Jakub Rychtecký (pardubice.eu)
Celkově je řeč o částce 98 milionů, ze které by z evropských peněz mohlo jít až 93 milionů korun. V ideálním případě by tak radnice do projektu vložila jen zlomek částky – pět milionů korun. Téměř polovina cílové částky, přes 43 milionů korun, má jít na moderní vybavení učeben.

Investice by se měly týkat patnácti škol. Nového vybavení se mají dočkají učebny chemie, matematiky, přírodovědy a výpočetní techniky i dílen. „V případě počítačových učeben by mělo jít hlavně o obnovu techniky i softwaru a zároveň i kompletního řešení datového připojení a vzájemné konektivity," podotkl Jakub Rychtecký.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
4. února 2017 v 10:12  

Problém těchto investičních projektů je, že nákupy pomůcek a techniky jsou navázány na stavební úpravy. V podstatě jsou tedy z nákupu pomůcek vyautovány školy, ve kterých si stavební úpravy v minulosti provedli zřizovatelé ze svého. A o měkkých projektech se zaměřením na přírodovědné předměty si leda tak můžeme nechat zdát, protože z nich se valí peníze hlavně do inkluze a vzdělávání učitelů.

Navíc se ještě proslýchá, že tyto výzvy byly sepsány tak, aby se z nich hlavně podpořila stavba a vybavení učeben v oblastech, kde jsou základky narvány až po střechu a musely řadu odborných učeben zrušit, aby se jim do školy vůbec vlezly děti ze spádové oblasti. Tak nevím, jestli v těch Pardubicích nejsou trošku naivní. Není potřeba říkat hop, dokud se nepřeskočí.

Unknown řekl(a)...
5. února 2017 v 9:13  

Paní Adamová asi budete mít pravdu. Jako zkušený učitel se podpory jen obávám. Každá podpora má svou odvrácenou stranu, která bývá o to výraznější, čím je podpora medializovanější.

tyrjir řekl(a)...
5. února 2017 v 10:37  

Město Pardubice bude žádat o 93 EU milionú na zvelebení vybavení 15 škol pro fyziku a přírodovědu, což je asi 6 mil.na jednu školu. Dejme tomu že v ČR je 6 tisíc škol potřebujících takové zvelebení. Kolik by to stálo?

Mnohé školy dodnes používají kdysi bohaté vybavení z někdejšich centrálních dodávek Komenia. Nízký státní školský rozpočet neumožňuje vybavení škol obnovovat, jak by bylo potřeba. EU dotace jsou výběrová věc jen pro někoho a nemohou ani nesmějí suplovat základní rozpočtové financování škol v jednotlivých státech EU.

Česká republika má vůči školství velký dluh nejen v platech učitelů, má ho také v pomůckovém vybavení škol atd. Dočkáme se v České republice zvětšení školského rozpočtu alespoň na těch jinde obvyklých 6 % z HDP?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.