Kateřina Valachová chce málo míst ve školách řešit mobilními třídami

středa 22. února 2017 ·

Nedostatek míst na základních školách, který trápí zejména Prahu, Brno a přilehlé okresy, by mohly vyřešit mobilní multifunkční školní třídy. Buňky by kromě výuky měly sloužit i jako školní družiny. Počítá s tím ministerstvo školství, které chce do června vypsat dotační program se čtvrt miliardou korun. Informovala o tom šéfka resortu Kateřina Valachová. Obcím stát z dotace zaplatí až polovinu nákladů. Informuje Česká televize.


„Do poloviny roku bych chtěla vyhlásit nový investiční program. Z padesáti procent by se podílely obce, z druhých padesáti procent školy a znamenalo by to rychlejší výstavbu mobilních učeben, abychom rychleji zareagovali v místech, kde nás tlačí bota,“ uvedla.

Výhodou mobilních učeben je rychlejší výstavba než u běžných zděných staveb. Podle Valachové se jedná o sestavy řádově za miliony korun, které přitom plně odpovídají hygienickým a požárním předpisům.

Kromě tříd by buňky měly fungovat i jako školní družiny, a to zejména s ohledem na potřeby menších obcí. „Pokud chceme, aby rodiče školy na vesnicích a obcích využívali, potřebujeme zajistit družiny a jejich dostatečně dlouhý provoz,“ dodala ministryně s odkazem na časové možnosti rodičů, kteří za prací dojíždějí a potřebují se na práci družinářek spolehnout.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
22. února 2017 v 8:07  

A co maringotky? Vlastně, jak se to dnes jmenuje - mobilhaus?

Janek Wagner řekl(a)...
22. února 2017 v 8:22  

Mobilheim, je jich dostatek: https://goo.gl/gXzwQ9.

Ygrain řekl(a)...
22. února 2017 v 8:56  

Ještě by měla paní ministryně zavést mobilní parcely, protože mi není jasné, kam chce ty buňky přistavět. A taky teleporty, aby šel udělat rozvrh pro druhý stupeň a učitelé jednotlivých předmětů mohli podle potřeby přeskakovat mezi budovami. Nebo to chce stavět někde na zelené louce, s cisternami, mobilními záchodky a školními autobusy, které tam osazenstvo svážet?

Eva Adamová řekl(a)...
22. února 2017 v 10:19  

Sotva jsme ty likusáky ze 70. let zlikvidovali, tak budeme stavět nové? No to jsme se za těch skoro 50 let moc neposunuli.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
22. února 2017 v 11:00  

Že by to souviselo s řešením menšinové problematiky a nového zákona o sociálním bydlení?

Dostanou Romové v restituci své "původní domy"?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
22. února 2017 v 18:28  

Celé MŠMT bych vyhnal do mobilních buněk.

poste.restante řekl(a)...
22. února 2017 v 18:35  

Celé MŠMT bych vyhnal do mobilních buněk.

SOUHLAS!!
A ČŠI bych nedal ani stany a spartakiádní lůžka.
:-))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.