ČSSD slibuje školky zdarma. Ale už teď je v nich málo míst

čtvrtek 16. února 2017 ·

Sociální demokracie chce dostat do školek více dětí, a tak je slibuje zadarmo. Přitom vůbec není jisté, zda to přinese plánovaný efekt. Jedná se o další z předvolebních prohlášení, v tomto případě však plán může postihnout nejen státní rozpočet, ale i obce. Ostatně strana ani neříká, kolik by takový projekt mohl stát. „U školství zdarma se také nikdo neptá, kde na to vezmeme,“ odpověděl na dotaz Hospodářských novin ministr zahraničí a hlavní tvůrce programu Lubomír Zaorálek.


Kateřina Valachová (twitter.com)
ČSSD voličům slibuje školky zadarmo ve svém novém dlouhodobém programu. Strana upozorňuje na tento nápad jako na jeden z nejdůležitějších plánů. „Je to investice do budoucnosti,“ vysvětluje návrh ministryně školství Kateřina Valachová. Argumentuje studiemi, které považují podporu právě školek za nejpřínosnější součást systému vzdělávání.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová však přiznává, že plán by mohl zbrzdit současný problém s nedostatkem míst ve školkách. „Samozřejmě že to nelze zavést ze dne na den, ale v souladu s reálnou kapacitou. Stěžejní to je pro děti ze sociálně slabšího prostředí, kde pobyt ve školce mnohonásobně zvyšuje jejich šance na to, aby dobře uspěly ve škole,“ vysvětlila Marksová.

Za předškolní vzdělávání platí stát ročně zhruba 19 miliard, jak řekl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Stát posílá obcím peníze například na platy vychovatelek. Ale o kolik miliard by se tato celková částka zvýšila, sociální demokraté neříkají. Čísla prý teprve přepočítávají.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

aknelka řekl(a)...
16. února 2017 v 19:38  

ČSSD (a nejen ona) teď pořád něco slibuje. Pročpak asi?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.