Tomáš Feřtek: Ministryně Valachová uklízí obývák

čtvrtek 16. února 2017 ·

„Co uděláte, když rozlijete kafe v obýváku? Většina z nás by asi k tomu fleku klekla a vyčistila ho co nejrychleji. Ale možná se najdou takoví, kteří by si objednali na druhý den firmu, aby uklidila rovnou celý obývák. Je to sice dražší a méně účinné, ale když na to máte… Tohle přirovnání přijde člověku na mysl při čtení nově vznikajícího programu ČSSD, který navrhuje kromě jiného možnost pro každou rodinu dát dítě do mateřské školy od dvou let, a to zdarma. Je to příklad charakteristický pro současnou vzdělávací politiku sociální demokracie," píše Tomáš Feřtek v komentáři pro Hospodářské noviny.

Feřtek pokračuje:

Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Na jedné straně podpora rozumných trendů, ať je to důraz na veřejné školství, finanční podpora pro školy, které vzdělávají děti společně, snaha získat více peněz, připravit kariérní řád. Na druhé straně poněkud nelogické kroky. Že je mateřská škola místo, kde se nejrychleji vracejí investované peníze a přinášejí nejlepší výsledky, pokud chceme vyrovnat startovací čáru ještě před nástupem do školy, to je pravda. Ale zrušit platby ve školkách je hned dvojí omyl.

Za prvé jde většinou o částky okolo tisícovky, které běžnou nižší a střední třídu nezatíží a rozpočtům mateřských škol významně pomáhají.

Za druhé, samotná školka zdarma do nich nepřivede ty, kvůli kterým sociální demokraté bezplatné mateřské školy chtějí. Ano, pro některé rodiny z okraje společnosti jsou i stovky bariéra, jenže zdaleka ne jediná. Ty důležitější jsou nedůvěra k institucím, pocit, že to dětem k ničemu není, nebo prostá nemožnost vybavit děti odpovídajícím oblečením a dovést je ráno včas. Tohle ale zrušení poplatků nevyřeší.... To je ten flek na koberci, kde musíte rychle zakleknout a velmi důkladně se mu věnovat.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
16. února 2017 v 8:07  

Ten školský koberec je z podstaty věcí dost strakatý. Někdy je těžké rozeznat, co je flek a co součást tkaného vzoru. Osobně mám dojem, že i pan Feřtek na něm sem tam nějaký ten flek způsobuje. Jeho možná nějaká ta tisícovka nemusí mrzet a snadno ji vydá. U rodin s malými dětmi to tak, myslím, ve většině případů není.

Jan Hučín řekl(a)...
16. února 2017 v 14:57  

Tentokrát s panem Feřtekem vcelku souhlasím. Dokonce připouští, že inkluze se potýká s určitými problémy a naštvanost učitelů roste.

tyrjir řekl(a)...
18. února 2017 v 10:27  

Jádrem toho článku je páně Feřtkův odpor proti MŠ zdarma a tvrzení o přiměřenosti tisícikorunového poplatku u tzv. běžné rodiny. Pokud se článkem vcelku souhlasíte, souhlasíte, pane Hučíne, i s tisícovku měsíčně placenou všemi rodiči za jedno dítě v MŠ? Když například rodina se třemi dětmi a s hypotékou, řekne, že ty tři tisíce za oběd a svačinu v MŠ nemá a nebude tedy dávat dětí do MŠ, bude to v pořádku?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.