Nový web chce být východiskem pro založení profesní komory. Učitelé diskutují o jejím názvu i o tom, kdo je "učitel"

čtvrtek 16. února 2017 ·

„Tento web je určen všem učitelům, kteří se chtějí podílet na založení pedagogické komory. V současnosti není hlas učitelů jasně slyšet a na jejich zkušenosti není brán zřetel při rozhodování o školství. Učitelé nemají reprezentativní organizaci, která by jednala s ministerstvem školství o chystaných změnách a jejíž zástupci by se účastnili diskuzí v médiích. Často se tak rozhoduje o nás bez nás. Chceme to napravit, a proto zakládáme pedagogickou komoru. Čím více členů bude mít, tím větší váhu získáme. Proto neváhejte a aktivně se zapojte do příprav. Ukažme, že se dokážeme domluvit,“ charakterizuje nový web jeho správce Radek Sárközi. Obnovená snaha o vznik učitelské profesní komory se rozjela v návaznosti na anketu České školy na toto téma.

Diskuse o smyslu komory, (ne)povinném členství v komoře nebo (ne)schopnosti učitelů se spojit zatím probíhají na Facebooku.

Mimo jiné tam učitelé diskutují o názvu komory a o tom, kdo všechno by měl být jejím členem. Také asistenti pedagoga, vychovatelky v družině, mistři odborného výcviku...? Kdo je „učitel“? A kdo „pedagog“?

Jaruška Glaserová Jsem pro pedagogickou, jelikož v procesu učení a výchovy je vliv každého pedagoga důležitý. Pak bychom se mohli setkat s případem, kdy např. Na středních i vysokých školách přednáší neučitelé chápejme profesoři, inženýři ve svém oboru ale nejsou učitelé, nemají ped. Fakultu atd. Ale jsou to pedagogové. Bude sice velice těžké definovat kdo je pedagog a kdo už ne. Ale myslím, že i to jde vyřešit. Pokud však zavládne většinový souhlas pro učitelskou komoru, nebudu proti. Je pravda, že pedagogická komora by byla mnohem obšírnější. Potom je tu otázka zda by nešlo pod pedagogickou komorou rozdělit na učitelskou a výchovně vzdělávací nebo něco podobného

Zdeněk Sotolář Právě ta obšírnost mě děsí. V lékařské komoře také nejsou zdravotníci.

Radek Sárközi Pedagogické fakulty se nejmenují učitelské, přestože vzdělávají učitele. Analogii lze spatřovat v označení zdravotníci versus lékaři.

Jaruška Glaserová Já to tak chápu. Proto jsem pro pedagogickou komoru. Ale někteří to nechtějí pochopit.

Jana Kunšteková Učitelská - s tím, že učitelé jsou i ti inženýři a další, kteří splňuijí zákonné podmínky. Ale bez - aniž bych proti nim něco měla - družinářek a asistentek. Asi to není úplně fér, družinářky bych i adoptovala, ale s asistenty se nám do škol dostává dosud neprozkoumaný a jen málokdy pedagogický živel - je to typicky přechodná profese

Jaruška Glaserová Kdo je družinářka?

Jana Kunšteková Vychovatelka v družině asi....

Jaruška Glaserová To pak ano ale pojem družinářka ve školství se nepoužívá už pěkně dlouho. Nejsem blbá ale označit vychvatelku v družině jako družinářku v dnešní době je dost napováženou. Copak někoho druží?

Zdeněk Sotolář Učitelská. Kdo jsou "další pedagogičtí pracovníci"? Vedoucí včelařského kroužku a jáhen?

Jaruška Glaserová Vychovatelé ve školní družině, asistenti, ....

Jana Kunšteková Asistenti jsou přechodné povolání. za ty peníze to nikdo nemůže dělat trvale.

Robert Čapek Není to trochu naruby? Hlasovat o názvu a nemít shodu, kdo bude členem? Nemělo by to být naopak? Pokud převládne názor, že je komora jen pro učitele, proč by se měla jmenovat pedagogická? Když budou vítáni volnočasovkáři, lektoři, mistři odborného výcviku, asistenti a další pedagogové, neměla by se jmenovat spíše pedagogická a samozřejmě ne učitelská? Dává ten název "pedagogická" když bude výhradně pro učitele smysl? Samé otázky...

Jana Kunšteková Tím se zároveň hlasuje o členech, zdá se.....jsou mistři odborného výcviku učitelé, Podle mě ano. jsou to asistenti? podle mě ne......

Lenka Kozlová Škola může mít také internát i tam jsou vychovatelé, ne jen v družině


Nový web naleznete zde, skupinu na Facebooku zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.