Ředitelé škol nevědí, co přinesou pozdější zápisy do prvních tříd

sobota 21. ledna 2017 ·

„Máme z toho zvláštní pocity. Dřív prošly děti zápisem a pak šly do poradny. A teď je to otočené. Potvrzení od lékaře a z poradny pro odklad školní docházky by měli rodiče donést k zápisu,“ říká ředitel z táborské Základní školy Zborovská Petr Vašíček ke změně termínu zápisů do prvních tříd. Zápisy letos proběhnou v dubnu. Reportáž ze škol na jihu Čech přináší MF DNES.


Petr Podhola (c-budejovice.cz)
„Odkladů bývala u zápisů pětina. Je otázka, co udělá pozdější zápis. Možná budeme všichni překvapeni,“ podotkl ředitel Luboš Staněk ze školy Máj I. Od magistrátu má stejně jako jeho dalších 15 kolegů v krajském městě přesný počet předškoláků ve svém obvodu.

„Budeme brát do stovky dětí. V našem obvodu je jich samozřejmě víc než sto, ale uvidíme, co z toho udělá zápisová turistika,“ připomněl Staněk oblíbenou fintu rodičů, jak dostat dítě do školy z jiného obvodu. Před zápisem předškolákovi prostě na matrice změní trvalé bydliště v blízkosti vybrané školy. Nemají však jisté, že se do vysněné školy dostane.

„Když bude dětí z obvodu víc než míst ve škole, rozhodne o přijetí los pod dohledem notáře,“ řekl náměstek primátora Českých Budějovic Petr Podhola.

S pozdějším termínem zápisů se mohou nyní školy v klidu soustředit na pololetní vysvědčení. „Konec pololetí nebudeme mít tak hektický, ale pro sestavení úvazků a rozvrhů na příští rok může být dubnový zápis dost napjatý, protože nebudeme mít jistotu, kolik dětí nabereme,“ srovnává Staněk.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES (Jižní Čechy)

10 komentářů:

Veronika řekl(a)...
21. ledna 2017 v 9:36  

Ano, máme nový termín, ale osvěta chybí. Spousta rodičů vůbec netuší, že by měli přijít k zápisu s už rozjetou poradnou. Dřív alespoň učitelky měly možnost doporučit odklad (slabým dětem, cizincům kvůli dotrénování češtiny...). A zrovna tohle budou ty děti, jejichž rodiče o poradně nebudou mít ani zdání.
K čemu vlastně ten zápis bude? Pouze formalita. Podle mě je to jen snaha hromadně vymést školky, aby bylo místo pro boom ročníky.

Helena řekl(a)...
21. ledna 2017 v 10:15  

Žádost o odklad musí rodiče přinést k zápisu. Ale vyjádření Pedagogicko psychologické poradny nebo Speciálně pedagogického centra do 31. 5. (tzn. stejně, jako tomu bylo dosud).

old pratavetra řekl(a)...
21. ledna 2017 v 10:19  

Nezlobte se, paní Veroniko, ale na každé škole je školní poradenské pracoviště. Můžete rozjet depistáže pro předškoláky a na těch upozornit rodiče, zda se jeví potřebné se objednat na PPP, resp. ať od takové myšlenky upustí, protože nevidíte problém vzhledem k zahájení školní docházky.

Eva Adamová řekl(a)...
21. ledna 2017 v 11:00  

Takže depistáže před zápisem říkáte? Ale v tom případě klidně mohl zůstat zápis, který vlastně takovou depistáží byl, v lednu. Opět se v tom bohužel skrývá práce navíc pro mizerně zaplacené učitele. Já bych rozhodně nepodceňovala učitelky v MŠ a nechala bych doporučení k vyšetření do PPP na nich, obzvláště, pokud teď máme povinný předškolní rok docházky.

RP řekl(a)...
21. ledna 2017 v 11:14  

a když to rodiče do 31.5. "nestihnou", stane se něco? Těžko.

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. ledna 2017 v 11:24  

Mozna ze je na kazde skole skolni por. pracoviste. Ale pouze na minimu skol jsou psychologove nebo specialni pedagogove, kteri by mohli pracovat s testy skol. zralosti. Ostatni to mohou delat jen intuitivne. Coz vetsinou ucitelky materinek delaji. Pak tu ale mame kategorii rodicu, kteri i pres upozornovani ucitelek povazuji sve deti za male genie a odklad si nepreji ani omylem. A jina kategorie zase bude litat podesitkach doktoru, aby vymohla papir pro odklad.
Jinak za posunutim terminu take vidim snahu omezit odklady nenapadnou formou

Unknown řekl(a)...
21. ledna 2017 v 17:10  

Kde jsou ty doby, kdy poradny prováděly v mateřských školách depistáže nejen na jaře (před zápisem do 1. tříd), ale i na podzim a podkytovaly rodičům dětí metodické materiály, co a jak trénovat a cvičit (grafomotoriku, řeč, početní představy, pozornost aj.). Nutno ovšem říci, že ani tento přístup počty odkladů příliš nesnížil.

Tragikomickou aktualitou dnešních dnů je ovšem skutečnost, že rodiče se k zápisu do 1. třídy mohou dostavit sami, bez dítěte. To potom pomůže už jen křisťálová koule.

Veronika řekl(a)...
21. ledna 2017 v 18:06  

to old pratavetra: Mluvím hlavně o rodičích, co přijdou až k zápisu. Často bez dokladů a bez dítěte... A že jich přibývá.

old pratavetra řekl(a)...
23. ledna 2017 v 6:39  

Nejvýstižněji to shrnul pan Palát. Je to tak, když to nestihne do 31.5., tak přinese doporučení později a odklad dostane taky. Vždy záleží na zákonném zástupci, jak se rozhodne. Pěkná varianta je, když přinese doporučení k odkladu a v srpnu se rozhodne, že si to rozmyslel a dítě chce dát do školy.
Ředitel/ka může jen vyměnit papír za papír a skřípat zuby, že je tu za blázna.

RP řekl(a)...
23. ledna 2017 v 7:05  

Přesně tak, zákonný zástupce má poslední slovo, třeba až 1.9.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.