Nová vyhláška téměř znemožňuje vařit dětem diety ve školách

neděle 22. ledna 2017 ·

Vaření dietních jídel pro jedenáct žáků českokrumlovských škol stojí po loňském striktním opatření ze strany vládních úředníků dvě stě tisíc korun ročně. Město se s tím nehodlá jen tak smířit. „Předložili jsme radě dopis, který zašleme ministryni školství. Zdvořile ji v něm žádáme, aby přehodnotila loňská striktní nařízení, která de facto znemožnila vařit dětem diety ve školách, což léta skvěle fungovalo," uvedl starosta města Dalibor Carda pro Českokrumlovský deník.

Dalibor Carda (ckrumlov.info)
Pravidla novely vyhlášky o školním stravování například při vaření pro žáky s dietním omezením ukládají vývařovnám, aby suroviny pro taková jídla skladovaly ve zvláštních prostorách. A nově musí výběr potravin, receptur, sestavení jídelníčku a způsob přípravy jídel vydávaných v rámci dietního stravování provádět nutriční terapeut.

„Dietní obědy u nás léta vařily vyškolené kuchařky školních jídelen. Při přípravě obědů na míru alergickým dětem nebo školákům s jaterní či diabetickou dietou se řídily pokyny rodičů. Jenže podle nových předpisů jsme v tom nebyli schopni pokračovat. Na chvíli jsme museli dietní obědy přestat vařit a pak nám je začala připravovat nemocnice,“ řekl starosta Dalibor Carda.

„Od září do prosince jsme za zajištění obědů z nemocnice, tedy vaření a dopravu do škol pro jedenáct dětí s dietou, zaplatili 64 tisíc korun, za celý rok pak 180 282 korun,“ uvedla mluvčí krumlovské radnice Petra Nestávalová.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.