Péče o děti: Pro ženy před důchodem radost i záchrana

sobota 14. ledna 2017 ·

Profesionálními chůvami se stále častěji stávají ženy v předdůchodovém věku. Dostávají se tak z jedné z nejhůř zaměstnatelné kategorie na trhu práce. Během posledních tří let se zájem o tento typ rekvalifikace více než zdvojnásobil. Úřady práce proto nabírají nové uchazečky do kurzů, informuje o tom Česká televize.


Zkušené chůvy vyhledávají rodiny, mateřské školy i dětské skupiny. Na ženy starší 55 let, které mají zájem se o děti starat, se proto zaměřilo pražské zdravotnické zařízení. „Cítíme zájem ze strany rodin o ženy ve věku, kdy jsou jakoby babičkami pro děti. Je to v kombinaci s tím, že jsou ohroženy na trhu práce,“ uvedla manažerka projektu Dana Zichová.

V roce 2016 požádalo o živnost na péči o děti přes dva tisíce lidí. V posledních letech roste zájem i o živnost na péči pro nejmenší děti. Zatímco v roce 2008 požádalo o živnost na péči o nejmenší děti 262 zájemců, v roce 2012 už přes tisíc. Do konce září roku 2016 se tento počet ještě zdvojnásobil.

Takzvané dětské skupiny využívají rodiče dětí i proto, že míst v mateřských školkách, obzvláště pro děti mladší tří let, je nedostatek. Z Evropské unie šla jen v roce 2016 na podporu vzniku těchto zařízení jedna miliarda korun. Do roku 2020 to mají být další čtyři a půl miliardy korun.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.