Místo chipsů a coly salát a fresh juice. Pamlsková vyhláška má i úspěch

pondělí 23. ledna 2017 ·

Dvojice českolipských škol se originálně vypořádala s pamlskovou vyhláškou, která reguluje prodej nezdravých potravin dětem. Ještě před její platností 1. ledna 2017 pozměnily sortiment školních bufetů a automatů, aby naučily děti jíst zdravěji. Vsadily ale na poutavé a neotřelé pokrmy, které děti baví. Reportáž přináší MF DNES.


Karel Minařík (zspartyzanska.cz)
Přestože se bály nechuti žáků do zdravých svačin, dnes nestačí uspokojit jejich zájem. „První den jsme odšťavnili čtyři litry džusu, druhý den pět litrů a dneska už to nikdo ani nespočítá,“ směje se Lenka Křižánková, vedoucí školní jídelny na ZŠ Partyzánská, zatímco do elektrického odšťavňovače ve školní kantýně sype mrkev a jablka.

Kelímek sytě oranžového a chutného nápoje pak prodává dětem o velké přestávce za 13 korun. Stojí se na něj fronty a na opozdilce se už nedostane. Na stejné škole přitom ještě nedávno řešili problém, že poklesla spotřeba ovoce a zeleniny při školních obědech.

„Řešili jsme proč. Bylo to kvůli banalitě a způsobu, jak je ovoce a zelenina dětem nabízena. Takže když si nevezmou jablko nebo mrkev, děláme jim fresh juice, po němž se mohou utlouct. A spotřeba ovoce a zeleniny nám při obědech stoupla o 60 procent,“ potvrzuje ředitel Partyzánské Karel Minařík.

A nákup odšťavňovače? „Ten stál tři tisíce a za dva týdny je zaplacený,“ dodává.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.