Drogové testy na školách. Ministerstvo nesouhlasí s postupem škol v Orlové

pondělí 23. ledna 2017 ·

„Od února začne v některých základních školách v Orlové na Karvinsku platit nový řád. Učitelům dovoluje testovat, jestli žáci nejsou pod vlivem drog. V případě ohrožení jejich zdraví i bez souhlasu rodičů. Radnice přísnějšími pravidly reaguje na loňský průzkum. Ten ukázal, že každý čtvrtý deváťák ve městě má s omamnými látkami zkušenost, nejčastěji s pervitinem anebo marihuanou,“ uvedla včerejší reportáž České televize.

Václav Pícl (msmt.cz)
Samotné testování pak bude probíhat za přítomnosti rodičů nebo policie někde v soukromí. V prostorách kabinetu učitele nebo ředitelny školy. Když se rodiče nepodaří sehnat nebo s testem nebudou oni nebo žák souhlasit, přizve škola lékaře a policii, která by měla rozhodnout o tom, zda je testování nutné nebo ne.

Ministerstvo školství s testováním na půdě školy nesouhlasí. Testy by podle jeho představitelů měla provádět raději policie nebo zdravotnický personál. „Ministerstvo školství dlouhodobě zastává názor, že testování žáků na přítomnost návykových látek není v kompetenci pedagogických pracovníků a není to také účinný nástroj v oblasti prevence,“ uvedl v reportáži náměstek ministryně školství Václav Pícl.


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

4 komentářů:

jir řekl(a)...
23. ledna 2017 v 12:38  

Ale teď vážně bez obvyklých keců a vytáčení, co děláte Vy!

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. ledna 2017 v 13:39  

.....Testy by podle jeho představitelů měla provádět raději policie nebo zdravotnický personál..........
Takže zavolat policajty nebo zdravotníky. obojí se na školu vyprdnou, protože mají dost důležitější práci. Jen nechme ta děcka chodit do školy zfetovaná a ožralá.Je přeci lepší řešit následky (rozmlácený nábytek, zmlácení žáci...) než prevence. Říkalo to MŠMT, že jako prevence to nefugnuje. tTKže, výsledkem zase bude, že se budou všichni vozit po škole: jaký že měla preventivní program, co dělal preventista, jestli je vše v knize úrazů a podobně důležité věci. Škola pak bude platit nějakou spoluúčast a všichni budou vysmátí.

old pratavetra řekl(a)...
23. ledna 2017 v 17:21  

"Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy není oprávněno závazným způsobem vykládat jednotlivá ustanovení zákona či vydávat závazná výkladová stanoviska, a to ani v případech, kdy je gestorem daného právního předpisu. Ustanovení právních předpisů závazně vykládá v konkrétní věci pouze soud."

Tuto odpověď dostanete z MŠMT, pokud máte nějaký dotaz k právním výkladu a žádáte MŠMT o stanovisko. Takže si mohou nesouhlasit, jak chtějí. Nejsou zákonodárnou mocí a měli by se oprostit od svých nesouhlasů vzhledem k dění v Orlové. Měli by spíš kvitovat, že v Orlové mají odvahu do toho hrábnout.

poste.restante řekl(a)...
23. ledna 2017 v 18:24  

Jen postřeh a možná i návod pro některé středoškolské kolegy.
Pokud máte v rámci vyučování také praktickou výuku, kde se pracuje s nástroji, točivými stroji, otevřeným ohněm, nebo horkými plochami (vařiče, kulmy) apod.,lze provést test na přítomnost návykové látky v rámci zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti. Chtěl bych vidět toho ministerského ouřadu, který zakáže - pardon "bude zastávat názor", že nelze testovat žáka, který bude například svařovat plamenem, nebo obsluhovat soustruh. A doporučit, že je třeba čekat až na příjezd policie, to by mohl v takovém případě jen idiot.

Na základních školách je to složitější. Dílny a výukové kuchyně přežily málokde. :-(
Prozatím často stačí žákovi sdělit, že bude povolána policie a rodiče. Většina to nevydrží s nervy a přizná "barvu".
Otrlí grázlíci ale mají nastudovaná svá práva předem.
Nejhorší jsou pak prominentní frackové, kteří rodiče rovnou zavolají sami, poněvadž vědí, že přijedou rovnou i s právníkem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.