Ministryně školství představila své priority na rok 2017

úterý 10. ledna 2017 ·

Na tiskové konferenci dnes představila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová priority českého školství pro letošní rok. Hlavním cílem je navyšovat rozpočet od mateřských škol až po vysoké školy a motivovat učitele, kteří by v roce 2020 měli dosáhnout na průměrný plat 43 000 Kč.


Kateřina Valachová (twitter.com)
„Mít v nejlepší kondici školství znamená investovat do toho nejcennějšího, co máme, a to jsou naše děti,“ řekla úvodem Kateřina Valachová.

Před novináři ministryně školství zdůraznila, že za nejdůležitější priority ve školství nyní považuje změnu financování škol, která přinese spravedlivější rozdělení peněz, a vyšší motivaci všech učitelů, k níž by měl výrazně pomoci kariérní řád.

V budoucnu by se mělo podle ministryně přistoupit k opakovanému zvyšování rozpočtu školství v následujících třech letech tak, jak vládě doporučila poslanecká sněmovna.

Ministryně školství také zopakovala, že jejím cílem je, aby čeští učitelé dosáhli od 1. ledna 2020 na 130 % průměrné měsíční mzdy, což by mělo být v dnešním srovnání cca 43 000 Kč.

„Máme cíl do roku 2020 navýšit rozpočet školství o 1 % podílu z HDP, čímž bychom se přiblížili na úroveň Rakouska,“ dodala ministryně.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

4 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
10. ledna 2017 v 17:09  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
10. ledna 2017 v 20:33  


ŘÁDNÁ PREZENTACE PRIORIT MŠMT ČR PRO ROK 2017 NEBO PLYTKÉ SDĚLENÍ NĚČÍCH NE DOSTATEČNĚ OPODSTATNĚNÝCH DOMNĚNEK?

Zde je přepis první poloviny vystoupení paní ministryně Valachové z tiskové konference "Priority ČSSD ve vládě pro rok 2017" (od 22.min):

Mít v nejlepší kondici školství znamená investovat do toho nejcennějšího, co máme, a to jsou naše děti. Myslím si, že kroky, které ve školství  učiníme  právě v roce 2017 a na které  25 let školství marně čeká, jsou právě ty, které zajistí úspěch a bezpečí našich dětí v budoucnu. Jsou to změny financování škol, které  budou v budoucnu znamenat konečně spravedlivé financování škol a peníze směrem k žákům a učitelům. Je to vyšší motivace učitelů a učitelek prostřednictvím Kariérního řádu, vyšší jistota přilákání nových učitelů a učitelek do pedagogických sborů ale také vyšší motivace a podpora pro ty, kteří už dlouho slouží nám a naším dětem před tabulemi...

Je to projev o řádně určených a projednaných prioritách MŠMT ČR nebo jakési plytké sdělení o něčích ne dostatečně opodstatněných domněnkách či přáních?

J.Týř




Unknown řekl(a)...
11. ledna 2017 v 8:36  

mladé lákat do školství a staré motivovat z něho vypadnout

turistao 982 řekl(a)...
12. ledna 2017 v 11:40  

Je krásné, že cílem paní ministryně je, aby učitelé měli 130% průměrného platu. Ale: nebude v té době u moci jiná politická strana, jiní lidé, kteří si stanoví priority jinak? Bude toto dnešní prohlášení paní ministryně Valachové i pro ně závazné?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.