Ministryně školství požaduje, aby fotbalová reprezentace změnila logo na dresech

pátek 9. prosince 2016 ·

Česká fotbalová reprezentace má na dresech kromě malé vlajky ještě jeden viditelný symbol státu – českého lva. Řadě fanoušků, zejména z Moravy či Slezska, ale i některým politikům včetně ministryně školství Kateřiny Valachové se to však nezdá. Kritizují, že reprezentační logo se lvem se graficky odlišuje od malého českého státního znaku, a už vůbec není podobné velkému, který je složen ze čtyř polí, kde lva doplňují ještě moravská a slezská orlice. Zákon o užívání státních symbolů přitom sportovním reprezentacím nařizuje užívání velkého státního znaku. Ministerstvo proto nyní fotbalový svaz vyzvalo, aby dresy změnil. Informuje o tom server Aktuálně.cz.


Kateřina Valachová (twitter.com)
Debata o podobě státního symbolu začala už během letošního Eura, kdy komunistický poslanec Jiří Valenta ministryni Valachovou kvůli znaku na dresech interpeloval. "Moravané mě oslovují, že toto přece není český znak, chybí jim Morava a Slezsko. Zbytečně tak dáváme podnět k národnostním třenicím,“ míní Valenta, který sám žije v Plzni.

"Mohu vám slíbit, že využiji všech možností, které mám k dispozici, aby česká reprezentace v případě používání státních symbolů postupovala v souladu se zákonem o užívání státních symbolů,“ odpověděla mu Valachová.

Současně poslal ředitel sekce sportu ministerstva Zdeněk Bříza Fotbalové asociaci České republiky dopis, ve kterém důrazně žádá změnu.

Fotbalový svaz změnu odmítá a tak se rýseje test, kdo bude mít ve sporu o znak na českých dresech větší sílu. Zda příslušné ministerstvo, nebo fotbalový svaz.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

krtek řekl(a)...
9. prosince 2016 v 9:13  

Po odstoupení kancléře Forejta nejdůležitější zpráva těchto dní. Nějak je potřeba připravit "národ" na válku s Moravou a vůbec už byl dlouho klid.
Jsem rád, že žiju v době, kdy ministerstvo školství řeší kariérní řád, inkluzi a lvíčka na prsou.

tyrjir řekl(a)...
9. prosince 2016 v 9:34  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
9. prosince 2016 v 11:12  

A co takhle dát tam neutrálně Bivojova kance? Divočáci se prý přemnožili všude a rozrýpou kdeco. I ve školství.:)))

turistao 982 řekl(a)...
9. prosince 2016 v 13:37  

To nemají jiné, důležitější věci k řešení!?

Unknown řekl(a)...
9. prosince 2016 v 13:45  

Po tom evropském debaklu by tam měli mít třeba otazník. Lva i orlic netřeba.

Ygrain řekl(a)...
9. prosince 2016 v 19:29  

Jujky, kvůli tomu lvovi teď nebudu spát...

tyrjir řekl(a)...
9. prosince 2016 v 19:40  

Já to vyřeším plátkem vepřového. Jen nevím, jestli bude z kance.:)))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.