Češi patří ve zkouškách z angličtiny k nejlepším. Ale bojí se mluvit

pátek 9. prosince 2016 ·

Už několik stovek tisíc Čechů prošlo nejpopulárnějšími zkouškami z angličtiny Cambridge English: First (FCE) nebo Cambridge English: Advanced (CAE). A přestože si zaměstnavatelé často stěžují na úroveň angličtiny uchazečů o práci, výsledky zkoušek Cambridge ukazují, že pokud už se Češi odhodlají svou znalost angličtiny otestovat, mají skvělé výsledky. Ze 130 zemí, kde se zmíněné zkoušky organizují, patří Češi do nejlepší desítky. Píší o tom Hospodářské noviny.


Arkadiusz Jaworski (goldenline.cz)
„Výsledky zkoušek se známkují a v Česku je o 85 procent účastníků s nejlepší známkou víc, než je průměr všech zemí,“ řekl HN Arkadiusz Jaworski, který má v pořádající organizaci Cambridge English na starosti region, do něhož Česko spadá.

Největší problémy při výuce angličtiny v Česku jsou podle Jaworského dva, a to navzdory vynikajícím výsledkům testovaných adeptů. První je nedostatečná úroveň učitelů angličtiny. Druhý problém je možná ještě závažnější. Při výuce se učitelé málo soustřeďují na konverzaci.

„Školy v Česku i v okolních zemích až extrémně dbají na korektnost a nedovolují studentům dělat chyby,“ dodává Jaworski. A uvádí příklad: Polským učitelům pustili video ze zkoušky – studenti dobře mluvili, ale dělali chyby. Podle polských učitelů jistě neuspěli. Pro zkoušející je ale na prvním místě schopnost konverzovat.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.